Vondst mogelijke mega-gasbel wekt onrust

De nu actieve gas- en oliebronnen leiden al tot meer dan 1,5 graad opwarming

Mogelijk liggen er twintig kilometer ten noorden van Schiermonnikoog gasvelden met een omvang van een kleine 60 miljard kubieke meter, vermoedt Hansa Hydrocarbons na een proefboring vorige week. Hoewel dat goed nieuws lijkt voor de schatkist en de betrokken ondernemers, is niet iedereen blij. 

Er is tot dusver nog maar 6 miljard kuub gas aangetoond, schrijft het FD, maar de exploratieboring op 20 kilometer ten noorden van Schiermonnikoog suggereert dat er gasvelden liggen met een omvang van een kleine 60 miljard kubieke meter, waarvan naar schatting 50 miljard kubieke meter gas geproduceerd kan worden. Het project wordt uitgevoerd met Energiebeheer Nederland (EBN) en Oranje Nassau Energie, het bedrijf van olie-investeerder Marcel van Poecke en ex-ABN Amro-topman Rijkman Groenink. Terwijl zij blij zullen zijn met de verwachte inkomsten uit deze onverwachte meevaller, zijn anderen bezorgd.

Waddenvereniging bezorgd

Hoewel Hansa stelt dat het gebruik kan maken van een bestaande pijplijn die niet over het Waddenstrand heen zal lopen, wil de Waddenvereniging dat er geen toestemming voor komt, liet woordvoerder Frank Petersen Omrop Fryslân weten. “Het is niet meer van deze tijd om deze oude energiebron naar boven te halen, dus ik hoop eigenlijk dat het bedrijf er zelf van afziet.”

De Waddenvereniging refereert hiermee naar ENGIE, dat afgelopen februari bekend maakte dat het van de proefboringen bij Schiermonnikoog af zag, hoewel Minister Kamp en de Raad van State stelden dat die gewoon door mochten gaan. Het kwam daarmee tegemoet aan verschillende bezwaarmakers, bezorgde bewoners en een meerderheid van de Tweede Kamer.

Bronnen:

Foto: Statoil/Harald Pettersen

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.