Voorlopige cijfers Shell: lage olieprijs doet winst en koers dalen

Shell: lage olieprijs doet winst en koers dalen

20 januari 2016De brutowinst van Shell halveerde in 2015, zo blijkt uit de voorlopige cijfers die het oliebedrijf vandaag presenteerde. Door de lage olieprijs verdient het bedrijf nog nauwelijks aan de exploitatie van ruwe olie; meeste winst komt nu van raffinage.

Pas op 4 februari maakt Shell de officiële jaarcijfers bekend. Maar vanwege de speciale aandeelhoudersvergadering op 27 januari – tijdens welke de aandeelhouders zullen stemmen over de overname van BG – kwam Shell vandaag al met de voorlopige cijfers. En die waren, weinig verrassend met de lage olieprijs, niet al te rooskleurig.

De winst daalt…
‘Shell verwacht over 2015 een brutowinst van ongeveer 10,5 miljard dollar (9,66 miljard euro) te hebben gemaakt; bijna de helft van het jaar ervoor.’ (Volkskrant)

‘De nettowinst komt uit op ergens tussen de 1,6 en 2 miljard dollar. In 2014 was dat nog ruim 15 miljard dollar.’ (NOS)

Ook komt de winst nu met name uit raffinage; exploitatie van ruwe olie brengt met de huidige olieprijzen nog weinig op.
‘Ook de raffinaderijen van oliemaatschappij kunnen nu extreem goedkoop inkopen, en slijten het eindproduct zoals benzine met een relatief hoge marge. Bijna 1,4 miljard van de kwartaalwinst van 1,6 tot 1,9 miljard, werd eind 2015 verdiend aan raffinage en verkoop van olieproducten.’ (Volkskrant)

… de koers daalt…
‘RD Shell dat voorbeurs een tijdelijk handelsbericht naar buiten bracht met het oog op de voorgenomen overname van de BG Group, werd hard geraakt en raakte maar liefst 5,7% kwijt  op €16,92.’ (DFT)

‘De beurswaarde van Shell is woensdag voor het eerst in de geschiedenis onder die van Unilever gedoken.’ (FD)

‘Shell is door de gedaalde aandelenkoers op dit moment niet langer het grootste beursbedrijf van de AEX. De beurswaarde, koers maal het aantal uitstaande aandelen, bedraagt nu 115,1 miljard euro. Unilever is inmiddels 115,3 miljard euro waard.’ (NOS)

… maar het dividend blijft op peil, stelt Shell
‘Het dividend over heel 2015 is 1,88 dollar, evenals een jaar eerder. Voor dit jaar voorspelt Shell een uitkering van minstens 1,88 dollar per aandeel. Beleggers maakten zich de afgelopen maanden zorgen over het dividend wegens de aanhoudende daling van de olieprijs en de miljarden die Shell wil uitgeven voor de overname van BG.’ (RTL Nieuws)

‘ABN AMRO berekende dat Shell in 2016 slechts $1 miljard dollar ter beschikking heeft voor het uitkeren van dividend, terwijl het $10 miljard tot $11 miljard nodig heeft. Aangezien de analisten van de bank er evenwel ook op rekenen dat de kostprijs per vat olie verder zal dalen, de investeringen worden teruggeschroefd en de olie- en gasprijzen geleidelijk zullen herstellen, zal Shell volgens ABN AMRO in staat zijn om het dividend te kunnen betalen.’ (Beurs.nl)

De uitgaven dalen ook
‘Vorig jaar is naar schatting voor 29 miljard dollar geïnvesteerd, zo’n 8 miljard dollar minder dan in 2014. Voor dit jaar verwacht Shell, samen met de overgenomen gasproducent BG, voor 33 miljard dollar te investeren, en dat is bijna de helft minder dan in het topjaar 2013.’ (NOS)

‘De voorbije twee jaar is voor meer dan 20 miljard dollar aan bedrijfsonderdelen verkocht, zo’n 5 miljard meer dan Shell zich had voorgenomen. Voor de komende drie jaar wil het bedrijf voor 30 miljard dollar afstoten.’ (NOS)

Bronnen
Shell, 20 januari 2016: Shell updates on fourth quarter 2015 and full year 2015, UNAUDITED RESULTS
NOS, 20 januari 2016: Shell ziet winst verdampen door lage olieprijs
Volkskrant, 20 januari 2016: Shell haalt nu bijna alle winst uit raffinage
De Financiële Telegraaf, 20 januari 2016: Shell ziet winst kelderen
De Financiële Telegraaf, 20 januari 2016: AEX onder 400: ‘Een slagveld’
Financieele Dagblad, 20 januari 2016: Unilever voor het eerst meer waard dan Shell (registratie)
RTL Nieuws, 20 januari 2016: Shell: dividend gelijk, winst omlaag, koers ook
Beurs.nl, 19 januari 2016: Flink lagere winst voor Shell in vierde kwartaal – Preview
Z24, 20 januari 2016: Shell ziet koers met meer dan 5 procent dalen, AEX dik 3 procent in de min

Foto: Raffinaderij Pernis. Bijna alle winst van Shell werd afgelopen jaar gemaakt in de raffinage-tak van het bedrijf. (Shell)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.