Vredesorganisatie PAX roept op tot boycot van vier energiebedrijven

Vredesorganisatie PAX roept op tot boycot van vier energiebedrijven

18 mei 2016Vredesorganisatie PAX roept klanten van Nuon, E.ON, Essent en Engie op naar een andere energieleverancier over te stappen omdat deze bedrijven ‘bloedkolen’ blijven kopen in Colombia.

Met ‘bloedkolen’ wordt de steenkool bedoeld van met name de Colombiaanse mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco. Voor de winning van deze steenkool zijn 55.000 boeren van hun land verjaagd en inmiddels al 3.100 mensen vermoord. PAX vecht o.a. voor genoegdoening van de slachtoffers en hun nabestaanden, maar jarenlang overleg heeft nog steeds niets opgeleverd.

Uit de oproep van PAX
‘(…) PAX roept de Nederlandse energiebedrijven op te stoppen met het inkopen van bloedkolen, totdat de slachtoffers zicht hebben op genoegdoening. Onze energiebedrijven kunnen mijnbouwbedrijven Drummond en Prodeco aanzetten tot actie richting de slachtoffers. Deens energiebedrijf Dong heeft laten zien dat dit wel degelijk kan. Zij zijn gestopt met inkopen bij Prodeco, totdat het mijnbouwbedrijf stappen richting compensatie van de slachtoffers heeft gezet.
Nuon, E.ON, Essent en Engie komen niet in actie zonder druk van jou en andere bezorgde Nederlanders. Geef ze daarom een krachtig signaal! Stap over naar een bloedkolenvrije energieleverancier. (…)

Tussen 1996 en 2006 hebben paramilitairen in totaal 3.100 mensen vermoord en 55.000 boeren van hun land verdreven. In 2014 publiceerde PAX het eerste systematische onderzoek naar de misstanden rond de kolenmijnen in Cesar, The Dark Side of Coal, met nog nooit eerder onthulde getuigenissen onder ede. Volgens ex-paramilitairen en getuigen hebben de steenkoolbedrijven Drummond en Prodeco de paramilitairen in de Colombiaanse provincie Cesar gesteund met geld, logistieke hulp en strategische informatie. De mijnbouwbedrijven ontkennen echter betrokkenheid en ondertussen wachten slachtoffers al 15 jaar op compensatie.
De slachtoffers hebben nooit erkenning gekregen voor wat hen is aangedaan. PAX vindt dit onacceptabel en spant zich in voor waarheidsvinding en gerechtigheid. Een sleutelrol daarbij is weggelegd voor de Nederlandse energiebedrijven Nuon, Essent, E.ON en Engie (voorheen Electrabel). Deze bedrijven kopen steenkool van Drummond en Prodeco voor het opwekken van elektriciteit die zij leveren aan consumenten. Deze energiebedrijven weten van de grootschalige mensenrechten en de betrokkenheid van hun kolenleveranciers maar behoren nog altijd tot de grootste afnemers van deze bloedkolen. Pogingen om de mijnbouwbedrijven aan te sporen zich in te zetten voor genoegdoening hebben nog een enkel resultaat gehad.
Volgens PAX is er nog maar één oplossing: stoppen met de inkoop van bloedkolen totdat de mijnbouwbedrijven serieus werk maken van genoegdoening voor de slachtoffers in Cesar. (…)’

.

Bronnen
PAX: Stop bloedkolen, stap over!
Campagnewebsite Stop Bloedkolen

Zie ook
FluxEnergie, 7 mei 2015: Ploumen: mijnbouwsector moet slachtoffers Colombia erkennen
FluxEnergie, 10 februari 2016: ‘Stop inkoop bloedkolen Colombia’
FluxEnergie, 4 april 2016: PAX: Energiebedrijven moeten nu echt stoppen met ‘bloedkolen’
FluxEnergie, 6 april 2016: E.ON/Uniper: Niet waar dat energiebedrijven niets doen tegen ‘bloedkolen’

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.