Vrij Nederland: ‘Shell heeft niet het beste voor met de wereld’

160111-Shell-openbrief
11 januari 2016 –
Vrij Nederland reageert op de verzuchting van Shell-topman Van Beurden dat Shell bij het grote publiek zo veel aan geloofwaardigheid heeft verloren. VN reageert met een open brief: ‘Shell heeft niet het beste voor met de wereld’.

Uit de open brief van VN-redacteur Harm Ede Botje

Schermafdruk 2016-01-11 09.07.43
Ben van Beurden, CEO Royal Dutch Shell

‘(…) Wat is dat voor Calimero-gedrag, mijnheer van Beurden? Shell is een van de grootste bedrijven ter wereld. U verdient miljarden aan het oppompen van olie en gas. En u wilt steeds maar meer gas en olie winnen. Ondanks het feit dat de aarde langzaam stikt. De knappe koppen van uw bedrijf maken scenario’s waarin de aarde meer dan twee graden opwarmt, waarbij u vrolijk olie blijft leveren. Terwijl iedereen weet dat een stijging van meer dan twee graden catastrofale gevolgen gaat hebben. Wanneer komt u met een scenario waarbij duurzame energie de hoofdrol krijgt? Ik vermoed nooit, omdat dat zou betekenen dat u uw aandeelhouders moet vertellen dat Shell niet de toekomst heeft, en dat staat niet zo fraai.

Mijnheer Van Beurden, het zou best wel eens kunnen dat gewone burgers er genoeg van hebben dat bedrijven als het uwe jarenlang zijn doorgegaan met het inzetten op olie en gas, terwijl al heel lang duidelijk was dat we niet zo door kunnen gaan. (…)

Shell heeft niet het beste voor met de wereld, Shell heeft vooral het beste voor met zichzelf. Daarom werden een paar jaar geleden alle duurzame investeringen door het bedrijf teruggedraaid en werd honderd procent ingezet op olie en gas. In de scenario’s  van Shell wordt er zonder problemen vanuit gegaan dat u nog heel lang olie en gas kan verkopen. De wil is er niet, mijnheer van Beurden, om echt te veranderen. Volgens klimaatexpert Pier Vellinga is uw bedrijf daarmee ten dode opgeschreven. (…)

Op welke planeet leeft u mijnheer van Beurden? U blijft geloven in het ‘niets aan de hand-scenario’, u blijft geloven dat uw bedrijf een leidende positie blijft houden als het gaat om de transitie naar een fossielvrije wereld. Droom vooral verder. Kijkt u eens naar de collega’s van de kolenindustrie, daar zijn de aandelenkoersen ingestort, de ene kolenmijn na de andere sluit. Is dat niet een teken aan de wand? Ook uw aandelenkoers zakt steeds verder weg.
Om het grote publiek te overtuigen zult u met een beter verhaal moeten komen. (…)’

Bronnen
Vrij Nederland, 8 januari 2016: Open brief aan de directeur van Shell: begrijp het nou eens!
Shell, Shell Venster, januari 2016, interview met Van Beurden: Geloofwaardig en cruciaal
Zie ook
FluxEnergie, 8 januari 2016: Shell-topman Van Beurden: ‘We hebben ten onrechte veel aan geloofwaardigheid verloren’
Foto: Olie- en gasplatform Shell in Sakhalin (foto’s: Shell)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.