Vrijdag 15 januari Groningen: Fakkeltocht ‘Gas terug’

9 januari 2016 – Op vrijdag 15 januari organiseert Milieudefensie samen met de Groninger Bodem Beweging de fakkeltocht ‘Gas terug’ door het centrum van Groningen.

Uit het persbericht van Milieudefensie
‘(…) Aanleiding voor de tocht is het besluit van minister Kamp om onverminderd door te gaan met gas winnen. Met het winningsniveau van 27 miljard m3 zullen ook de aardbevingen onverminderd doorgaan met grote schade en onacceptabele risico’s voor de Groningers.
Want dat we er na Parijs nog lang niet zijn, werd op 18 december – minder dan een week na het sluiten van het historische klimaatakkoord – pijnlijk duidelijk. Vlak voor de kerst nam minister Kamp nog even een besluit over de gaswinning in Groningen. In plaats van dat hij kwam met een historisch plan voor het afbouwen van de verslaving aan fossiele brandstoffen en het stoppen van de gaswinning in Groningen, presenteerde hij een laf plan om – in afwachting van nog meer vertragende onderzoeksrapporten – gewoon door te pompen.

Onaanvaardbare risico’s
Het risico voor de Groningers is enorm. Huizen worden onbewoonbaar verklaard, scholen worden ontruimd en tienduizenden huizen en gebouwen in de regio moeten worden verstevigd. En als er komend jaar nog steeds niet drastisch minder gas wordt gewonnen, neemt dat risco alleen maar toe.
En wat doet minister Kamp? In de honderden pagina’s nieuwe rapporten en studies over de gaswinning geen deltaplan voor het afbouwen van de gasafhankelijkheid, geen extra subsidies voor het energieneutraal maken van woningen in heel Nederland, geen oproep aan de NAM (Shell en Exxon Mobil) om hun biezen te pakken. Puur en alleen onderzoek naar hoe er tot de laatste kuub doorgepompt kan worden zonder dat het echt totaal uit de hand loopt in Groningen.

Kom ook, want de Groningers kunnen jouw hulp gebruiken
In Groningen pikken ze dit niet langer. Al een tijdje niet. En daarom wordt er op vrijdag 15 januari een grote fakkeloptocht georganiseerd, in navolging van de optocht exact een jaar geleden. En ze kunnen wel wat steun gebruiken uit de rest van het land.
Want de gascrisis is niet alleen een Groningse crisis. De aarde in Groningen beeft omdat minister Kamp en consorten zich geen wereld zonder fossiele brandstoffen kunnen en willen voorstellen. De aarde in Groningen beeft omdat onze politici weigeren onder ogen te zien dat om klimaatverandering te stoppen we van alle fossiele brandstoffen af moeten. Ook van aardgas.
Daar moet een einde aan komen! Kom daarom vrijdag 15 januari naar Groningen en demonstreer mee.
De tocht start om 19.30 uur op de Vismarkt en eindigt om 21.30 uur ook weer op de Vismarkt.
Laat weten dat je komt op het Facebook-event!

Reisadvies Groningen
Vanuit Amsterdam en Utrecht is Groningen eenvoudig te bereiken met de trein. De volgende reisopties zijn mogelijk.

Vanuit Amsterdam CS
Heen

  • 16.31 uur spoor 10b, overstappen in Amersfoort, 18.44 uur in Groningen
  • 17.07 uur spoor 10a, overstappen in Almere, 19.14 uur in Groningen

Terug

  • 21.46 uur spoor 2b, rechtstreeks, 23.53 op Amsterdam CS
  • 22.16 uur spoor 4b, overstappen in Zwolle, 00.24 uur op Amsterdam CS

Vanuit Utrecht CS
Heen

  • 16.50 uur spoor 11, rechtstreeks, 18.44 in Groningen
  • 17.20 uur spoor 11, overstappen in Zwolle, 19.14 uur in Groningen

Terug

  • 21.46 uur spoor 2b, overstappen in Zwolle, 23.41 uur op Utrecht CS
  • 22.16 uur spoor 4b, rechtstreeks, 00.11 uur op Utrecht CS  (…)’

Uit een bericht van de Groninger Bodem Beweging
‘(…) De GBB geeft niet op en zal doorgaan met het gevecht voor onze veiligheid. Wij doen dat juridisch, maar ook in de publieke ruimte. Daarom initieert en organiseert de GBB samen met Milieudefensie op vrijdag 15 januari 2016 een demonstratieve fakkeloptocht in Groningen.
Andere organisaties worden uitgenodigd om ook deel te nemen aan deze demonstratieve fakkeloptocht.

Goedgekeurde fakkels worden verstrekt! Je mag gratis meewandelen en genieten van deze unieke belevenis. Hou deze avond vrij! Bezie de fraaie Groninger Binnenstad in het schijnsel van vele fakkels. Een feeërieke wandeling om nooit te vergeten. Het motto van de wandeling is: ‘GAS TERUG!’
Neem spandoeken, protestborden , enzovoort mee! We zien elkaar daar! (…)’

Bronnen
Milieudefensie, persbericht, 7 januari 2016: Loop mee met de fakkeltocht ‘GAS TERUG’ in Groningen!
Facebook-event
Groninger Bodembeweging, 23 december 20125: Gratis: een feeërieke wandeling in de Groninger Binnenstad!

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.