Onderzoek: VS laten mondiale methaanuitstoot pieken

Onderzoek: VS laten mondiale methaanuitstoot pieken

23 februari 2016De methaanuitstoot in de Verenigde Staten steeg tussen 2002 en 2014 met 30 procent, aldus onderzoekers van Harvard University. Die bevinding staat haaks op de stelling van Environmental Protection Agency (EPA) dat de methaanuitstoot gelijk bleef. 

De onderzoekers van Harvard University gebruikten gegevens van de Japanse Gosat-satelliet en metingen aan de grond en kwamen tot een grote toename van het sterke broeikasgas methaan in de VS. Dertig procent tussen 2002 en 2014. ‘This large increase in US methane emissions could account for 30–60% of the global growth of atmospheric methane seen in the past decade’, aldus de onderzoekers in hun artikel dat is geaccepteerd in het wetenschappelijk tijdschrift Geophysical Research Letters.

Uit een bericht van Duurzaam Nieuws
‘(…) De auteurs doen geen uitspraken over de precieze oorzaak, maar de groeiende uitstoot bevindt zich vooral in het centrum van het land en loopt gelijk met de snelle opmars van de schaliegasindustrie. Die maakt gebruik van frakken, een proces waarbij water en chemicaliën onder grote druk in de grond gepompt worden om gas uit gesteente te winnen. (…)’

De Harvard-onderzoekers kwamen tot heel andere cijfers dan de Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA), dat concludeerde dat de methaanuitstoot tussen 2002 en 2012 gelijk bleef rond 29 miljoen ton per jaar. Dat komt door een verschil in de meetmethode.

Uit een bericht van Climate Central
‘(…) The official tally [de meetmethode van de EPA), taking what ‘s known as a “bottom-up” approach, calculates methane emissions based on expected leak rates at oil and gas well sites, not actual measurements. The Harvard researchers used a “top-down” method, calculating emissions based on actual satellite measurements, showing that U.S. methane emissions are far greater than those estimated by the government. (…)

De EPA verwelkomt de studie van de Harvard-onderzoekers, aldus een woordvoerder in Climate Central. Het agentschap wil de uitstoot van methaan aan banden leggen en werkt aan nieuwe regels die de methaanuitstoot door de olie- en gasindustrie in 2025 met 45 procent moet verminderen ten opzichte van 2012.

Bronnen
Physical Review Letters, 6 februari 2016 (acceptatie van het artikel): A large increase in US methane emissions over the past decade inferred from satellite data and surface observations (samenvatting vrij toegankelijk, volledige artikel alleen bij abonnement)
Duurzaam Nieuws, 18 februari 2016: Mega uitstoot methaan in VS door schaliegas
The Guardian, 17 februari 2016: US ‘likely culprit’ of global spike in methane emissions over last decade
Climate Central, 16 februari 2016: Study Ties U.S. to Spike in Global Methane Emissions
NRC Next, 15 februari 2016: Satelliet laat zien: uitstoot van het broeikasgas methaan is wél gestegen in de Verenigde Staten

Foto: Methaan in de atmosfeer, observaties van de Gosat-satelliet (van de pagina van de hoofdauteur van het artikel, Alexander Turner)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.