VVD-jongeren: ‘Klimaat moet prioriteit 1 zijn van nieuwe kabinet. Met GroenLinks’

VVD-jongeren: ‘Klimaat moet prioriteit 1 zijn van nieuwe kabinet. Met GroenLinks’

23 maart 2017 – Als het aan de VVD-jongeren ligt, gaat de VVD regeren in een coalitie met GroenLinks. ‘Het klimaatprobleem moet prioriteit nummer één zijn’, schrijft JOVD-voorzitter Rutger de Ridder in een opiniebijdrage op RTLZ.

Uit de opiniebijdrage van Rutger de Ridder
‘(…) Een kabinet dat bestaat uit de grootste partij en de grootste winnaars is wenselijk. GroenLinks is de grootste winnaar met tien zetels winst, op de voet gevolgd door D66 (plus 7) en het CDA (plus 6). De grootste partij is natuurlijk de VVD van premier Mark Rutte. Samen is deze combinatie goed voor 85 zetels in de Tweede Kamer en 39 zetels in de Eerste Kamer. Een comfortabele meerderheid die stabiel genoeg is om dissidenten op te vangen en zetelrovers te negeren.

Een coalitie van VVD-CDA-D66-GroenLinks geeft het best weer waar de kiezer om heeft gevraagd. De grote maatschappelijke problemen die Rutte-III aan moet pakken zijn de vastgeroeste arbeidsmarkt, het gedateerde belastingstelsel, het klimaatprobleem en de vluchtelingencrisis.

Klimaat moet prioriteit nummer één zijn
Het klimaatprobleem moet, nu de economische crisis grotendeels is opgelost, prioriteit nummer één zijn. Samenwerking met een partij die zich nadrukkelijk op duurzaamheid profileert is dus belangrijk om kenbaar te maken aan de bevolking dat het probleem aangepakt moet worden. (…)

Het momentum is daar voor GroenLinks om te laten zien dat de partij, naast de groene en linkse agenda, bereid is compromissen te sluiten en Nederland vooruit te helpen. Rutte-III kan veel betekenen voor Nederland door broodnodige investeringen en hervormingen door te voeren. Tijdens de onderhandelingen met GroenLinks moeten het vergroenen van het belastingstelsel, het verlagen van de kosten op arbeid en het investeren in duurzame energie de uitgangspunten zijn.

De VVD, en Mark Rutte in het bijzonder, heeft de afgelopen jaren laten zien te kunnen samenwerken met een partij die ideologisch ver van de VVD afstaat. Om die reden moet er dan ook de bereidheid zijn samen te willen werken met GroenLinks. Niet om de linkse plannen, maar om de duurzaamheidambities te realiseren. De klimaatplannen van de VVD zijn immers simpelweg niet voldoende om de klimaatdoelen van Parijs te halen.

De plannen van GroenLinks zijn daarentegen te radicaal voor de gewone en hardwerkende Nederlander. Een compromis biedt dus veel kansen om de doelen van Parijs te halen en een serieus duurzaamheidbeleid vorm te geven. (…)’

 

Bronnen
RTLZ, 23 maart 2017: VVD-jongeren: Klimaat moet prioriteit 1 zijn van nieuwe kabinet
Foto: JOVD

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.