Waait het nou wel of niet harder langs de A1?

28 november 2016 – (Update)De twee grote windmolens langs de A1 bij Deventer leveren minder energie dan verwacht. ‘Minder wind’, zegt de exploitant. ‘Nee hoor’, zegt het CBS, ‘het waaide juist meer.’ En wat is er waar van de veronderstelling dat het minder hard waait door de klimaatverandering?

De twee windmolens (132 hoog) met elk een vermogen van 2,3 MW zijn in 2015 geplaatst en eigendom van Raedthuys Pure Energie en de lokale energiecoöperatie Deventer Energie. De twee molens moesten samen bijna 10 miljoen kiloWattuur opleveren (goed voor het energieverbruik van 2.700 huishoudens), maar de opbrengst is 10% lager.

Uit een bericht van de Stentor
‘(…) Arthur Vermeulen, directeur windenergie van het Enschedese bedrijf Raedthuys, heeft een simpele verklaring voor het achterblijvende resultaat: “Het waait gewoon minder dit jaar.” (…) Andere windmolens van Raedthuys, die niet aan de kust of in de polder staan, laten dezelfde tendens zien. Ook twee windmolens bij Ede, eveneens geplaatst in 2015, produceren dit jaar zo’n tien procent minder energie. Windmolens richting kust, zoals in de buurt van Rotterdam, doen het beter en komen dicht bij de verwachte productie.
Volgens gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek werd er in de eerste drie kwartalen van dit jaar niet minder, maar juist iets meer windenergie geproduceerd met windmolens op land. (…)

Door klimaatverandering?
Het is niet bewezen dat het in Nederland minder waait als gevolg van klimaatverandering, zegt windmolenexpert Guido Bakema uit Diepenveen. Hij schreef vorig jaar het boek ‘Alles over windenergie’. “Er gaan wel stemmen op dat het door de klimaatverandering niet alleen warmer wordt, maar dat het hier ook minder hard waait”, zegt Bakema. “Maar daar is geen bewijs voor. Windgemiddelden worden over dertig jaar uitgerekend.” Hij houdt het, net als Raedthuys, op een slecht windjaar. (…)’

‘Maar dit bericht klopt niet’

Een lezer reageerde op dit bericht uit De Stentor.
‘(…) Even snel de pagina van het CBS over windenergie geladen geladen. En wat lezen wij hier?
Elektriciteitsproductie op land d.m.v. windenergie 2015: 4.273 GWh.
Elektriciteitsproductie op land d.m.v. windenergie 2016: 4.298 GWh.
Inderdaad een stijging en met wel 0,59%.
Als we kijken naar het geïnstalleerde vermogen op land dan zien wij een stijging van bijna 15% van Uº 2014 op Uº 2015. Recentere gegevens zijn er kennelijk nog niet. Maar door deze capaciteitsuitbreiding, die zich in de eerste 3 kwartalen van 2016 voortgezet heeft, kan je best concluderen, dat windenergieproductie op land per productie-eenheid in genoemde periode met 10% is afgenomen, of meer.
Het zou dus zomaar kunnen dat De Stentor ons wat op de mouw wil spelden, maar laten wij er maar van uitgaan, dat de betreffende journalist de statistiek van het CBS slordig geraadpleegd heeft.(…)’

Bronnen
De Stentor, 28 november 2016: Windmolens langs A1 draaien minder hard dan verwacht (via Blendle)
Foto: Raedthuys

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.