‘Waardedaling woningen aardbevingsgebied fors overschat’

29 april 2016De waardedaling van Groningse woningen door de aardbevingen wordt fors overschat. Als wordt meegenomen dat de huizen in het krimpgebied toch al in waarde zouden dalen, is het waardeverlies slechts 2 procent, aldus wetenschappers van vier instituten in een door de NAM betaald onderzoek.

In het Economisch Vakblad ESB schrijven de onderzoekers dat de huizen door aardbevingen in het gebied 2 procent in waarde dalen. Als er geen aardbevingen waren geweest, zouden de huizenprijzen alsnog met 3,5 procent zijn gedaald, omdat bewoners uit het krimpgebied wegtrekken, aldus het Financieele Dagblad.

Het onderzoek – door wetenschappers van het onderzoeksinstituut Atlas voor Gemeenten en de universiteiten van Rotterdam, Amsterdam en Groningen – werd gefinancierd door de NAM. Hetzelfde instituut dat ook de schade moet betalen. De uitkomst van 2 procent ligt vrij dicht bij de 2,4 procent waardedaling die het Centraal Bureau voor de Statistiek in december berekende. Maar een onderzoek van de Universiteit Groningen onder leiding van George de Kam kwam tot een waardedaling tussen vier en ruim tien procent. De waardedaling van 18.000 huizen bedraagt volgens dat onderzoek 1 miljard euro.

Uit het persbericht van de Rijksuniversiteit Groningen over het onderzoek van De Kam
‘(…) Het gemiddelde waardeverlies per gemeente ligt tussen 10,9 % in Loppersum en 4,0 % in De Marne. De gemiddelde waardedaling per woning over het gehele gebied is €5.000,-. Dat is 3% van de woningwaarde. Maar de waardedaling varieert sterk per gebied, met als hoogste bedrag op gemeenteniveau 20.000 euro in Ten Boer, in enkele kleine kernen zoals Toornwerd, Sint Annen en Thesinge loopt het op tot rond 26.000 euro per woning. (…)

De auteurs van het artikel in ESB reageren in het stuk op het onderzoek van De Kam:

Uit het bericht van het FD
‘(…) ‘Het compensatievoorstel van De Kam is daarmee in feite een voorstel om inwoners van delen van de provincie Groningen uit algemene middelen te compenseren voor het feit dat ze niet in de stad Groningen wonen’, schrijven de wetenschappers. De Kam zegt in een reactie wel degelijk met tal van effecten rekening te houden, waaronder krimp. (…)’

De NAM zegt niet verrast te zijn door de bevindingen, aldus het FD.

‘(…) “De uitkomsten van dit onderzoek zijn voor ons geen aanleiding om onze regeling voor het compenseren van waardedaling door aardbevingen aan te passen”, aldus een woordvoerder van de NAM. (…)’

Bronnen
Financieele Dagblad, 28 april 2016: ‘Waardevermindering huizen door gaswinning Groningen valt mee’ (registratie)
RTL Z, 28 april 2016: ‘Waardevermindering huizen Groningen wordt overschat’, aldus door NAM betaalde studie
Website economisch vakblad ESB (toegang alleen met abonnement)
FluxEnergie, 12 maart 2016: Waarde Groningse huizen daalt met 1 miljard euro door aardbevingen
FluxEnergie, 18 december 2015: CBS: Woningmarkt aardbevingsgebied Groningen blijft achter

Foto: Still uitzending RTV Noord

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.