Waarom de aardgasbel snel moest worden opgemaakt: kernenergie

Waarom de aardgasbel snel moest worden opgemaakt: kernenergie

24 oktober 2016In de Volkskrant staat vandaag een ingezonden brief van een oud-medewerker van Shell die uitlegt waarom de aardgasbel van Slochteren snel moest worden opgemaakt: vanwege kernenergie.

Uit de ingezonden brief
‘(…) Peter de Waard schrijft dat nadat de aardgasbel bij Slochteren in 1959 was ontdekt, niemand het belangrijk vond om flink wat gas te bewaren voor generaties die in de tweede helft van de 21ste eeuw zouden leven.
Ondanks (of dankzij) mijn ervaringen in de procesindustrie bij Shell Pernis heb ik me vaak afgevraagd waarom dat aardgas toch met zo’n grote haast opgemaakt moest worden.
Want zelfs een kind kon toch weten dat op enig moment die voorraad aardgas opgebruikt zou zijn, en wat dan? Totdat ik, op een jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van het Shell-personeel de directeur van de NAM tegen het lijf liep, een man die ik jaren eerder in Pernis als afdelingschef had meegemaakt. Ik vroeg hem naar de reden van die haast om de aardgasbel te gelde te maken en hij vertelde dat iedereen in die na-oorlogse jaren (ook Joop den Uijl en consorten) toen in de veronderstelling verkeerden dat kerncentrales de toekomst zouden worden, waardoor die enorme Groningse gasbel geen cent meer waard zou zijn. Iedereen, dus ook Shell, Esso en de overheid (NAM), gingen ervan uit dat het daarom veel beter was om het gas in no-time maar op te maken, dan verdiende de NAM er een mooi centje aan en konden er door de politiek nog leuke dingen gedaan worden voor de mensen. In tegenstelling tot wat De Waard schrijft is de politiek – op verkeerde gronden – dus wel opgekomen voor de volgende generaties, helaas heeft men het gehele plaatje niet goed in de gaten gehad.

Albert van Brakel, Abbenbroek (…)’

Bronnen
De Volkskrant, 24 oktober 2016: Brief van de dag – Waarom het aardgas snel werd opgemaakt (via Blendle)

Zie ook
FluxEnergie, 20 oktober 2016: Aardgaswinning in Nederland: ‘Als er maar geld kon worden verdiend’ (Peter de Waard)

Foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.