‘Waarom bang voor terrorisme, maar niet voor klimaatverandering?’

11 augustus 2016 – Warda El-Kaddouri is columnist bij het Belgische MO Mondiaal Nieuws. Ze werpt de vraag op waarom we wel bang zijn voor terrorisme en niet voor klimaatverandering. Ze heeft geen antwoord op de vraag.

Uit haar column in MO Mondiaal Nieuws
‘(…) Klimaatverandering zal in de komende jaren zorgen voor massale ontheemding en migratiestromen van een omvang die we tot op heden nog niet hebben gekend. De gemiddelde temperaturen stijgen niet alleen, maar de weersomstandigheden worden steeds extremer. De ijskappen smelten aan een tempo dat niemand had durven voorspellen. We zien steeds frequenter ongeziene droogtes op de ene plaats en ernstige overstromingen op de andere. (…)

De politiek denkt alleen aan de korte termijn
Omdat ons politiek systeem verkrampt zit in een houding van korte-termijn-denken voor electoraal gewin, is mijn vertrouwen op beter vanuit politieke hoek zo goed als onbestaande. Wie heeft tegenwoordig nog de moed om beslissingen te nemen in het belang van de samenleving, niet alleen van vandaag maar ook van morgen? (…)

De angst voor terrorisme is reëel, maar klimaatverandering bedreigt ons voortbestaan 
De aandacht en de angst voor de bedreiging van terrorisme zijn disproportioneel in verhouding tot de bedreiging van een verstoord klimaat. (…) De terreurdreiging is reëel, maar de klimaatverandering brengt het bestaan van de mens als soort op deze planeet in gevaar. Ik vraag me af hoe we over enkele decennia zullen terugkijken naar deze periode. Zullen we kunnen zeggen dat we genoeg hebben gedaan om de vernietigende gevolgen van een veranderend klimaat en een verstoord ecosystem tegen te houden? Of zullen we zeggen dat op het cruciale ecologische kantelmoment de grootste existentiële bedreiging voor de mensheid op deze planeet toch terreur was? (…)’

Bronnen
MO Mondiaal Nieuws, 10 augustus 2016: Waarom zijn we zo bang voor terrorisme, maar niet voor de klimaatverandering?  (Abonneren, jaarabt € 20)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.