MPP3 – Wachten op groen licht voor CCS in Nederland

MPP3 – Wachten op toestemming voor CCS

ROAD: Steeds nieuwe vertragingen
Het ROAD-project heeft met veel vertragingen te maken.
Besluitvorming, draagvlak en geld zijn de belangrijkste oorzaken van de vertragingen.

Besluitvorming
Hoewel EZ een voorstander is van (experimenten met) CO2-opslag, is er niet echt sprake van een doorpakkend beleid (terwijl minister Kamp in het buitenland toch graag hoog opgeeft van wat Nederland op dit terrein al aan research heeft gedaan).

Draagvlak
Het draagvlak voor CO2-opslag in lege gasvelden is niet erg groot, in ieder geval niet op land. Voor een belangrijk deel is dat aan EZ te wijten. Het was niet erg handig om de eerste proef met CO2-opslag te plannen onder een zeer druk bevolkt gebied (Barendrecht) dat bovendien al zwaar onder druk staat door alle industriële activiteiten (en risico-leidingen) van Pernis. Het verzet tegen de proef was zo massief dat de minister van EZ (toen Maxime Verhagen) alle plannen voor CCS-proeven afblies.

Geld
Geld was ook een probleem. Ondanks een forse EU-subsidie bleef er lange tijd een niet gedicht gat van ruim 100 miljoen euro. Inmiddels er er Duitse en Noorse belangstelling om ook in het ROAD-project te investeren.
Minister Kamp wil in de eerste helft van 2016 een definitief investeringsbesluit nemen. Wanneer dat positief is kan de afvang en opslag over drie jaar van start gaan.
Uniper voegt hier aan toe: ‘De minister neemt niet het finale investeringsbesluit; dat doen de moederbedrijven Uniper en ENGIE. Wel moeten de Europese Commissie en de Nederlandse overheid nog een formeel besluit nemen over de verlenging van de subsidieovereenkomst met ROAD. Betrokken partijen hebben hierover afrondende gesprekken en de verwachting is dat dit binnen een aantal weken wordt geformaliseerd.’

EnergieActueel over de financiën
‘(…) Totaal vergt Road een investering van meer dan 500 miljoen euro. Daarvan betaalt de Nederlandse overheid 150 miljoen euro. De Europese Commissie draagt 180 miljoen euro bij, in het kader van het Europese energieprogramma voor herstel (EEPR). Initiatiefnemers E.On en GDF Suez leggen samen 100 miljoen euro op tafel. (…) Voor het dichten van het investeringsgat hopen de Road-partners ook op extra subsidie van Brussel. (…)’

.
Bronnen
Uniper, ‘Het verhaal van steenkool’
Energie Actueel, 26 november 2015: Eindelijk schot in project voor CO2-opslag onder zeebodem

Foto: proefopstelling CO2-afvang – Maasvlakte (foto: FluxEnergie/© Paul Tolenaar)
Tweede foto: de beoogde installatie voor CO2-opslag in Barendrecht (foto: FlexEnergie/© Wil de Jonge)

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.