Foto: Emissions Zéro

Wallonië gaat meer blauwe elektriciteit uit Maaswater halen

Waterkrachtcentrale op de Samber in Marcinelle.

De Waalse coöperatie Emissions Zéro lanceert een oproep aan het brede spaarderspubliek om geld bij elkaar te brengen voor de cofinanciering van drie nieuwe waterkrachtcentrales en de upgrade van een bestaande op de Samber en de Ourthe, de belangrijkste Belgische bijrivieren van de Maas.

Emissions Zéro wil zo 825.000 euro inzamelen van de in totaal 1,65 miljoen die het wil investeren in enkele van de laatste hydro-elektrische centrales op noemenswaardige schaalgrootte die nog mogelijk zijn in Wallonië. Ze zijn gepland op de Neder-Samber in Marcinelle, Auvelais en Roselies) en op de Ourthe, bij Grosses Battes in Angleur.

Het vermogen van de nieuwe centrales zal 0,61 tot 1,4 MW bedragen. De efficiëntie van de bestaande centrale in Marcinelle (0,66 MW) wordt verhoogd. Dat zal 3,5 nieuwe arbeidsplaatsen opleveren. Emissions Zéro zal, in combinatie met andere coöperaties, voor 50% eigenaar zijn van deze centrales. De coöperanten krijgen niet alleen een dividend in het vooruitzicht, maar kunnen ook tegen een voordelig tarief blauwgroene elektriciteit aankopen. De overige aandelen zullen in handen zijn van familiale privé-investeerders, die hiervoor hun krachten hebben gebundeld in de NV Hydro-B.

Émissions Zéro koopt ook 75% terug van de aandelen in Monceau Hydro, de uitbater van de hydro-elektrische centrale in Monceau-sur-Sambre (0,6 MW).

Nederlanders en Vlamingen

Ook de Waalse overheid zit niet stil. Galère, de Belgische werkmaatschappij van de Nederlandse bouwgroep Bam en het Vlaamse waterbouwkundige bedrijf Jan De Nul gaan in haar opdracht samen de Monsin-stuwdam in de Maas renoveren. Het budget voor hun deel van deze werken bedraagt ongeveer 20 miljoen euro.

De Pont-barrage de Monsin is een stuw met een verkeersbrug over de Maas in Jupille-sur-Meuse, een deelgemeente van Luik. Het complex, een ontwerp Joseph Moutschen, wereld geopend ter gelegenheid van de Wereldtentoonstelling van 1930 in Luik. De brug verbindt de rechteroever van de Maas met het eiland Monsin, tussen de Maas en het Albertkanaal. In de stuw is een waterkrachtcentrale met een vermogen van 18 MW geïntegreerd.

Bam en Jan De Nul zijn verantwoordelijk voor het vernieuwen van twee van de zes stalen stuwen. Deze hebben elk een lengte van 27 meter en een gewicht van 110 ton. Ze zullen ook de drie bijbehorende heftorens vernieuwen en de bewegingswerken moderniseren. Het bedieningsgebouw ondergaat een opknapbeurt en er komt een nieuwe werkplaats. De bestaande vistrap bij de stuw wordt geschikt gemaakt voor de passage van paling.

De voorbereidingen, zoals de bouw van een tijdelijke werkbrug, zijn in volle gang. De feitelijke werkzaamheden worden uitgevoerd tijdens de laagwaterperiode van april tot eind oktober 2019.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.