foto: EDF Luminus

Wallonië probeert achterstand in windenergie weg te werken

Spy windturbines

In Wallonië zijn er tijdens de eerste zes maanden van 2018 zeventien nieuwe windturbines geïnstalleerd. Dat was goed voor een extra vermogen van 36 MW. Het hele Waalse windpark is daarmee nu goed voor 872 MW.

Apere, de Waalse sectorvereniging voor duurzame energie, meldt dat de werken bezig zijn voor nog eens 186 MW en dat er daarenboven bouwvergunningen zijn uitgereikt voor nog eens 24 MW. Dit betekent dat het Waalse windpark stilaan het piekvermogen bereikt van de krachtigste Belgische kernreactor, Tihange 3 (1.046 MW). Maar omdat een kernreactor onafgebroken kan werken en er niet altijd voldoende ideale wind blaast, blijft de Waalse windcapaciteit nog altijd slechts een fractie van het nucleaire vermogen.

De groei van het Waalse windpark was de voorbije jaren sterk afgeremd door de talrijke juridische procedures met bezwaren. Momenteel zijn er 24 dossiers in behandeling bij de Raad van State, samen goed voor 355 MW. Over alle beroepsinstanties samen gaat het om 442 MW.

Maar er zijn ook studies bezig voor mogelijke projecten voor samen 1.145 MW. Voor 135 MW is er al een bouwvergunning aangevraagd. Apere acht het realistisch dat Wallonië zijn doelstelling voor 2020 zal behalen, een vermogen van 1.150 MW. Het volstaat dat het bouwritme van 2017 wordt aangehouden.

Noordzee

In heel België waren er einde juni, 888 grote windturbines operationeel, naast 232 in het Belgische deel van de Noordzee. Dat is samen goed voor een vermogen van 2.889 MW. Van de turbines op land staan er 505 in Vlaanderen en 383 in Wallonië, dat wel aan een inhaalbeweging bezig is. Que productie bijten de windturbines in zee de spits af: ze leveren ongeveer 45% van de Belgische windenergie.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.