Warmtepomp in de industrie – ‘Het moet en kan sneller’

Warmtepomp in de industrie – ‘Het moet en kan sneller’

17 februari 2017Er komt een plan om het gebruik van warmtepompen in de procesindustrie te versnellen. Warmtepompen zullen een belangrijke rol moeten gaan spelen in het terugdringen van de CO2-uitstoot en energiebesparing, maar de mogelijkheden zijn in de industrie nog onvoldoende bekend.

Uit een bericht van de Topsector Energie
‘(…) Op initiatief van de TKI Energie & Industrie, bundelen ECN, ISPT en IEExperts hun krachten om een blauwdruk te maken voor een breed platform om de industriële uitvoering van de warmtepomptechnologie te versnellen.

Eerst een vooronderzoek
In de komende maanden worden de technologische ontwikkelingen en beoogde toepassingen in kaart gebracht. De belanghebbenden uit verschillende sectoren worden uitgenodigd hun visie te geven over de status en het bewustzijn van de warmtepomptechnologie binnen hun vakgebied en hun ideeën over de mogelijkheden voor grootschalige adoptie. Dit onderzoek moet leiden tot een blauwdruk van het platform dat belemmeringen van grootschalige toepassing van industriële warmtepompen aan de kaak stelt.
Een belangrijke functie van het platform is bewustzijn creëren over de kansen en mogelijkheden van industriële warmtepompen binnen de doelmarkten. Het geeft een gezamenlijk inzicht in de beschikbaarheid en de time-to-market van de technologie. Dit opent de weg naar brede implementatie. De actieve betrokkenheid van de overheid in het platform biedt de kansen om effectieve beleidsmaatregelen voor te bereiden en door te voeren.

Uiteindelijk naar een ecosysteem voor de hele waardeketen
Dit platform zal resulteren in een ecosysteem voor de hele waardeketen, dat brede beschikbaarheid van betaalbare warmtepomptechnologie voor de industriële implementatie mogelijk maakt. Dit zal de enorme potentie van de warmtepomptechnologie op de gebieden van energiebesparing en CO2-footprint reductie in de industrie ontgrendelen.

Het vooronderzoek naar de invoering van de warmtepomptechnologie-platform zal naar verwachting in april 2017 worden afgerond. (…)’

Contactpersonen
Klaartje Rietkerken, Operational Program Manager ISTP
Simon Spoelstra, innovation manager industrial heat ECN

 

Bronnen
Topsector Energie, 15 februari 2017: Platform voor snellere implementatie industriële warmtepomptechnologie
Foto: Industrial heatpump, foto EDF/Julien Lutt

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.