beeld: energieopwek.nl

Warmtepompen belangrijker dan zonnepanelen in november

In november 2018 was de rol van warmtepompen in de duurzame energievoorziening in Nederland groter dan die van zonne-energie. Dat blijkt uit de maandelijkse cijfers van Energieopwek.nl.

Toch lag de productie van zonne-energie 80% hoger dan in november 2017. Dat komt doordat er intussen extra zonnepanelen zijn opgesteld en ook wel doordat november 2018 redelijk zonnig was. De warmtepompen leverden 1,2 petajoule (PJ) aan duurzame energie. Dat is veel meer dan zonne-energie, die op 0,4 PJ uitkwam. Nu het kouder wordt, stijgt de warmtevraag in gebouwen. De diverse soorten warmtepompen gaan nu steeds meer aan de slag, terwijl de verzwakkende zonintensiteit zich vertaalt in minder productie uit zonnepanelen.

De productie van windenergie (3,5 PJ) lag op hetzelfde niveau als een jaar eerder. De windturbines op land (2,1 PJ) leverden ongeveer de helft meer energie dan die op zee (1,4 PJ). Daarmee produceren de windturbines nog altijd meer energie dan warmtepompen en zonnepanelen samen.

De piekdag voor zonne-energie lag niet verwonderlijk in het begin van de maand. Op 4 november bedroeg het aandeel van de zon in de elektriciteitsmix 2,3%. De donkerste dag was 25 november, met een aandeel van 0,3% voor zonne-energie. De windpiek viel op 24 november, toen windturbines 24 % van de stroomvraag dekten. Met een aandeel van 2% was 16 november de slechtste winddag.

Drie soorten warmtepompen

De warmte die warmtepompen onttrekken aan de omgeving telt mee als hernieuwbare energie. Er zijn drie soorten warmtepompen. Het meest voorkomende type haalt de warmte uit de buitenlucht. Daarnaast zijn er warmtepompen die warmte uit het grondwater halen. Tot slot zijn er zogenaamde hybride warmtepompen. Deze halen eveneens hun warmte uit de buitenlucht, maar zodra het flink koud wordt of er heel veel warmte nodig is om bijvoorbeeld te douchen, schakelen ze over naar een cv-ketel. Energieopwek.nl toont bij benadering de productie van drie types warmtepompen als totaal.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

2 reacties op “Warmtepompen belangrijker dan zonnepanelen in november”

ROLAND HAFFMANS|06.12.18|12:31

@: “De warmte die warmtepompen onttrekken aan de omgeving telt mee als hernieuwbare energie”
Ongeacht het rendement, dus zonder verrekening van de energie die deze onttrekking kost?

Rob Heusdens|13.12.18|00:47

@Roland Haffmans.
Rendement van een warmtepomp is >100%, dwz. de hoeveelheid electrische energie die je erin stop levert meer warmte energie op dan er aan electrische energie in ging. Dat rendement kan oplopen tot 400%. Die 300% energie die dus uit de omgeving komt is dus hernieuwbare energie.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.