WaveRoller painted panel at levator, AW-Energy

Wärtsilä en WaveRoller-producent willen golfslagenergie commercialiseren

WaveRoller painted panel at levator, AW-Energy

De Finse bedrijven Wärtsilä en AW-Energy hebben een samenwerkingscontract getekend om energie uit de stroming in zeeën en de oceanen te gaan oogsten. Met AW Energy’s WaveRoller moet golfslagenergie gewonnen worden, die Wärtsilä wil verkopen aan kuststaten. 

De ontwikkeling van golfslagenergie heeft een punt bereikt waarop het interessant wordt commerciële pilots te doen waarbij de gewonnen energie geleverd wordt aan klanten die geïnteresseerd zijn in golfslagenergie, denken de partners. Zij zien de energie in zeeën en oceanen als de grootste onontgonnen energiebron: deze stromingen bieden niet alleen een enorm potentieel, maar kunnen ook een paar dagen tevoren voorspeld worden. Daardoor zouden ze op termijn een vergelijkbare rol als wind en zon moeten kunnen spelen, denken de ontwikkelaars.

WaveRoller

AW Energy’s WaveRoller bestaat uit scharnierend paneel dat is bevestigd aan het zeebodem van kustgebieden. Het zet de kinetische energie van de stroming om in elektriciteit en levert die vervolgens aan het netwerk aan land. De WaveRoller wordt momenteel ingezet bij projecten in Europa, Amerika en Azië met een totaal aan ongeveer 300 MW, stelt John Liljelund, CEO van AW-Energy in MarineLog.

(tekst loopt door onder de video)

Wärtsilä, specialist op het gebied van maritieme technologie, kondigde een paar maanden geleden al aan dat het AW Energy gaat helpen de Wave Roller tot een commercieel rendabel product te ontwikkelen. Het zal verschillende componenten gaan leveren, en zorg dragen voor een deel van de onderwater installaties.

‘Golfslagenergie-industrie groeit naar 1.7 miljard dollar in 2025’

Afgelopen juli voorspelde marktonderzoeksbureau Research and Markets in haar industrievoorspelling al dat de wereldwijde golfslagenergie-industrie het komende decennium met 7.7% groeit naar ruim $1.7 miljard in 2025. Research and Markets baseer die prognose op kansen om de kosten te besparen, recente technologische ontwikkelingen en toenemende investeringsmogelijkheden.

Bron:

  • MarineLog, 12 september 2017, ‘Wärtsilä inks cooperation agreement with wave energy leader’

Lees ook:

Foto: WaveRoller painted panel at levator, AW Energy

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.