Nuts Groep koopt Nederlandse Energie Maatschappij, Gulf Gas and Power betreedt markt

Akosombo Hydropower Station by Eggi CC3.0

Verschuivingen op de Nederlandse energiemarkt. De Nuts Groep koopt de Nederlandse Energie Maatschappij, meldt het FD. Daarnaast heeft de nieuwe zakelijke energieverkoper Gulf Gas and Power (GGP) toestemming gekregen om gas en energie te gaan leveren aan Nederlandse kleinverbruikers. In hoeverre deze ontwikkelingen effect zullen hebben op het aandeel duurzame energie op de Nederlandse energiemarkt, is nog niet bekend. 

Mede door een deal met MediaMarkt, wil de nieuwe eigenaar het huidige aantal van 700.000 klanten voor 2020 opstuwen naar 1 miljoen. Van huis uit staat de Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) niet bekend als een leverancier van duurzame energie. Zelf produceert het geen stroom, maar handelt het alleen. In de ranking van de Consumentenbond, Greenpeace, WISE en Natuur & Milieu scoorde de energieleverancier afgelopen jaar een kleine onvoldoende met een 5,3. Typerend aan deze groep leveranciers is dat ze ‘vaak grijze stroom inkoopt via de groothandelsmarkten en deze als groene stroom levert aan particuliere klanten (..) door de ingekochte grijze handelsmix te combineren met groene stroom certificaten’, oordeelden de onderzoekers.

Schadelijke waterkracht

Bijna alle energie die de NLE tijdens het onderzoek leverde, bestond uit waterkracht. De onderzoekers zijn kritisch over de inzet van grootschalige waterkrachtinstallaties, omdat de milieueffecten doorgaans ingrijpend zijn en leidt tot grootschalige methaanemissies doordat het land onder een stuwmeer gaat rotten. Als broeikasgas is methaan ongeveer 25 keer schadelijker dan CO2.

Met de overname heeft de Nuts Groep drie dochter-energieleveranciers in huis: NLE, Budget Energie en het Belgische Elegant. Hoewel de Nuts Groep op haar beurt voor de helft onderdeel is van investeringsmaatschappij Waterland Private Equity, dat de VN-principes voor verantwoord investeren onderschrijft en de helft van de aankoop van NLE financierde, is nog niet bekend welk effect de overname zal hebben op de inkoopstrategie van de Nederlandse Energie Maatschappij. Budget Energie scoorde in het onderzoek slechts een 5,7: het inkoopbeleid krijgt dezelfde kritiek als dat van de NLE, maar het bedrijf scoort met de levering van wind en zon hoger op duurzame verkoop.

Gulf Gas and Power

Ondertussen heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ook het energiebedrijf Gulf Gas and Power (GGP) vergunningen verleend om gas en energie te leveren aan Nederlandse kleinverbruikers. GGP is verbonden aan de Amerikaanse transportbrandstoffenleverancier Gulf, en staat onder leiding van drie voormalig werknemers van het eerder opgesplitste Delta: Michel Koornstra (algemeen directeur), Robin van Klaveren (directeur operations) en Edwin Hendrikse (financieel directeur). Wat de drie precies van plan zijn, is nog onbekend. ‘Wij verkopen zakelijke energie zoals het zou moeten, niet zoals vandaag wordt gedaan’, beloven ze op hun LinkedIn-profiel.

Met de toetreding van GPP telt Nederland nu 55 elektriciteits- en 56 gasleveranciers.

Foto: Akosombo Hydropower Station, 28 november 2015, by eggi (Own work) [CC BY-SA 3.0 de or GFDL, via Wikimedia Commons]

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.