Waterschappen gebruiken steeds minder energie voor waterzuivering

20 maart 2015 – Waterschappen gebruiken steeds minder energie. Op den duur moet rioolwaterzuivering energie gaan opbrengen in plaats van kosten. In 2013 produceerden zuiveringsinstallaties 31 procent van de benodigde energie. 

Uit een bericht van het CBS
‘(…) Rioolwaterzuiveringsinstallaties halen steeds meer verontreinigingen uit het afvalwater, terwijl het elektriciteitsverbruik van het zuiveringsproces daalt. Bovendien is het aandeel elektriciteit dat zuiveringsinstallaties produceerden,  gestegen van 21 procent in 2005 tot 31 procent in 2013. Het vrijkomende zuiveringsslib wordt vrijwel geheel verbrand. (…)’

Technisch Weekblad ziet de waterschappen hiermee groeien in hun gewenste rol van energieproducent. De waterschappen legden deze ambitie (en de ambitie om grondstoffen terug te winnen) vast door zich in 2008 te verenigen in de Energie- en Grondstoffenfabriek.

Uit een bericht van Technisch Weekblad
‘(…) “We hebben aangetoond dat dat technisch haalbaar is”, vertelt Ferdinand Kiestra die vanuit Waterschap Aa en Maas bij de Energie- en Grondstoffenfabriek is betrokken. “Het gaat echter om enorme investeringen, dus het zal nog wel even duren voor alle 350 waterzuiveringen in Nederland zijn omgebouwd. Dit is bovendien momenteel financieel niet haalbaar voor de kleinere installaties.” (…)’

Nu nog gebruiken waterschappen vooral beproefde technieken, maar de nadruk komt steeds meer te liggen op innovatieve manieren om uit afvalwater energie te halen.

 

Bronnen
Technisch Weekblad, 19 maart 2015: Waterschappen groeien in nieuwe rol (betaald, via Blendle)
CBS, 9 maart 2015: CBS: Rioolwaterzuivering zorgt voor schoner water met minder energie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.