‘Waterstofeconomie in Rotterdam kansrijker’


17 januari 2017
De waterstofplannen voor Noord-Nederland zijn nog niet gepubliceerd of er wordt alweer getwijfeld aan de haalbaarheid. De scepsis komt ook uit het Noorden. Cees Buisman, directeur van waterinstituut Wetsus in Leeuwarden, geeft Rotterdam meer kans als waterstofcentrum.

Uit een bericht van het Dagblad van het Noorden
‘(…) De kansen voor waterstof als nieuwe pijler onder de noordelijke economie lijken niet kansrijk. Rotterdam gooit hogere ogen. Dat zegt Cees Buisman, directeur van waterinstituut Wetsus in Leeuwarden. Buisman wijst erop dat in Rotterdam en Antwerpen al een reeks waterstof gebruikende en producerende bedrijven is. Bovendien is daar al een transportnetwerk.
(…) Buisman stelt dat het logischer en goedkoper lijkt om in Rotterdam zelf waterstof met inzet van goedkope stroom te produceren. Daar zou gebruik gemaakt kunnen worden van de groene stroom van de windparken op de Noordzee.
Waterstof wordt onder meer gebruikt als grondstof voor methanol en ammoniak en bij de verwerking van aardolie in raffinaderijen. De economische zwaartepunten op dit gebied zijn Rotterdam en Antwerpen. (…)’

Uit een bericht van de Leeuwarder Courant
‘(…) Buisman: „Ik vraag me af wat het onderscheidende is van het Noorden. Het sterke aan het NIB-plan is de geïntegreerde aanpak. Dit kan een voordeel opleveren. Anderzijds zit je met de kosten van transport. Vervoer van stroom is het duurst, van aardgas het goedkoopst. Waterstofgas zit daar tussenin.” (…)’

Over Cees Buisman
Prof. dr. ir. C.J.N. (Cees) Buisman (1961) is na zijn promotie aan Wageningen University & Research in 1989 tot 2003 werkzaam geweest bij Paques bv, waar hij als directeur technology & business development een grote rol speelde in het vertalen van biotechnologische concepten naar commerciële installaties. Sinds april 2003 is Cees Buisman Hoogleraar Biologische Kringlooptechnologie aan Wageningen University & Research. Hij combineert deze functie met zijn taak als wetenschappelijk directeur van Wetsus, European centre of excellence for sustainable water technology. In 2011 ontving Cees Buisman de Ondernemersprijs van het Wageningen Universiteits Fonds.

Bronnen
Dagblad van het Noorden, 17 januari 2017: ‘Waterstofeconomie inRotterdam kansrijker’ (via Blendle)
Leeuwarder Courant, 17 januari 2017: Scepsis over waterstofplannen (via Blendle)
WUR, over Cees Buisman
Foto: Shell (Pernis); portretfoto Buisman: WUR
Zie ook
FluxEnergie, 16 januari 2017: Ad van Wijk: ‘Noord-Nederland moet inzetten op waterstof’

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.