beeld: Gasunie

Waterstofleiding van Dow naar Yara in gebruik genomen

Waterstofleiding Dow-Yara.

Tussen Terneuzen en Sluiskil in Zeeuws-Vlaanderen is de waterstofleiding van Gasunie tussen Dow Benelux en Yara in gebruik genomen. Het is de eerste keer dat een bestaande hoofdgastransportleiding geschikt is gemaakt voor het vervoer van waterstof. Het ondergronds transport zorgt voor een efficiënt en veilig vervoer van de waterstof.

Via de 12 km lange gastransportleiding, die niet meer in gebruik was, wordt waterstof voor industriële toepassing uitgewisseld. Chemiebedrijf Dow, de meststoffenfabrikanten Yara en ICL-IP en gastransportnetbeheerder Gasunie hadden hierover in maart 2018 de nodige afspraken ondertekend. Afgelopen zomer zijn de aansluitingen bij Dow en Yara gemaakt en is de gastransportleiding op een paar punten aangepast zodat deze geschikt is voor het transport van waterstof. Daarna is de leiding gevuld met waterstof. De leiding wordt vanaf nu op commerciële basis gebruikt voor transport van meer dan vier kiloton waterstof per jaar. Het is de bedoeling dat op een later tijdstip ook waterstof naar ICL-IP wordt getransporteerd.

“We zullen in de toekomst in toenemende mate andere energiedragers door onze leidingen transporteren, zoals waterstof en groen gas. Als onafhankelijk netbeheerder kunnen we waterstof van verschillende aanbieders aansluiten en transporteren naar de grote industriële clusters in Nederland. In 2030 kan dit netwerk een capaciteit hebben van 10 Gigawatt of meer,” blikt Han Fennema, ceo van Gasunie, vooruit. Gasunie heeft over de waterstofleiding een animatie gemaakt.

Daling energiegebruik

Door de waterstofleiding in Zeeland stroomt waterstofgas die vrijkomt uit de kraakinstallaties van Dow en die wordt ingezet als grondstof voor de producten van Yara. Ook heeft ICL-IP een aansluiting op de leiding gekregen voor toekomstige afname van waterstof uit de leiding. Het waterstoftransport via de leiding zorgt voor een daling in het energiegebruik van in eerste instantie 0,15 petajoule (PJ) per jaar, wat overeenkomt met het jaarlijkse gasverbruik van circa 3.000 huishoudens. Daarnaast levert het nu al een CO2-besparing op van 10.000 ton, met perspectief op opschaling.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.