‘We moeten de 17 miljoen Nederlanders nu toch echt bij de energietransitie gaan betrekken’

‘We moeten de 17 miljoen Nederlanders nu toch echt bij de energietransitie gaan betrekken’

27 september 2016Een groep ondernemers heeft minister Kamp gevraagd de 17 miljoen Nederlanders nu toch echt bij de energietransitie te gaan betrekken. ‘Het is zeer riskant veranderingen vóór en niet met de consument te ontwikkelen.’

De boodschap komt uit een rapport over de potentie van zonne-energie en de boodschappers zijn ondernemers in de zonne-energiesector: de Stichting Zonnestroom Ondernemers Nederland (ZON). De ondernemers hebben twee boodschappen. De ene is: er kan nog veel meer met zonne-energie. Maar de andere is misschien wel veel belangrijker: ‘Hoe worden de 17 miljoen Nederlandse consumenten betrokken bij de overgang van fossiele naar duurzame energie?’.

Uit een bericht van Solar Magazine
‘(…)  De vele notities en acties op het gebied van duurzaamheid gaan volgens ZON tot op heden voorbij aan het betrekken van de 17 miljoen burgers. De veranderingen worden ontwikkeld vóór de consument en niet mét de consument.
Zonne-energie kan volgens ZON een veel grotere bijdrage leveren dan waar tot op heden vanuit wordt gegaan. ‘Juist omdat zonne-energie de meest laagdrempelige manier is voor burgers om mee te doen aan de energietransitie’, aldus ZON. ‘Maar zonne-energie doet nog meer. Gebruikers van zonne-energie worden veel bewuster van hun energieverbruik en worden daardoor actiever als het gaat om het besparen op elektra. Ze gaan op alle denkbare manieren duurzamer leven en beslissen. Voor burgers worden zaken als energie besparen, vergaand elektrificeren en elektrisch rijden onderdeel van het nieuwe duurzame leven. Het is aan de overheid om dit veranderingsproces te versnellen, gebruik te maken van deze betrokkenheid en dit planmatig uit te bereiden naar 17 miljoen duurzame consumenten. Alleen op die manier zal Nederland de transitie kunnen maken naar een breed gedragen duurzame samenleving. Er is dan ook een majeur veranderingsproces nodig om alle consumenten mee te willen laten doen en aan dit aspect van duurzaamheid wordt te weinig aandacht besteed.’ (…) ‘Het is zeer riskant veranderingen vóór en niet met de consument te ontwikkelen.(…)’.

Bronnen
Solar Magazine, 27 september 2016: Kamp ontvangt rapport ‘Zon voor iedereen’: ‘Bijdrage zon-pv kan veel groter zijn’
Foto: Rijksoverheid

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.