‘We moeten de echte prijs van onze reis betalen’

14 oktober 2016Het klimaatakkoord voor de luchtvaart zorgt ervoor dat vliegmaatschappijen helemaal niets aan hun uitstoot hoeven doen. Ondernemer Eric Broekhuizen pleit in Trouw voor een ‘ecoprijs’ voor vervoer, de prijs inclusief alle kosten van vervuiling, CO2-uitstoot en milieuschade.

Broekhuizen stelt dat het klimaatakkoord van de luchtvaart, dat vorige week werd gesloten, niets bijdraagt aan de oplossing voor het klimaatprobleem. Vliegmaatschappijen hoeven alleen de extra uitstoot te compenseren en dat is pas na 2027 verplicht, en dat is ‘geweldig nieuws voor de budgetvliegmaatschappijen’.

Uit het betoog in Trouw
‘(…) Politici moeten er niet langer omheen draaien: de kosten van vervuiling moeten worden doorberekend in de prijs van vliegtickets. De uitstoot moet naar beneden. Niet alleen de extra uitstoot vanaf 2027, maar álle uitstoot. Dat kan door er een prijskaartje aan te hangen en dat door te berekenen in de prijs van ons vervoer. Zo betalen we voortaan de echte prijs van onze reis, de ecoprijs. De ecoprijs is de prijs inclusief alle kosten van vervuiling, CO2-uitstoot en milieuschade. Ecoprijzen zorgen voor de juiste prijsprikkel: vervuilend vliegen wordt flink duurder, zodat schone alternatieven de voorkeur krijgen. Want als schoon reizen goedkoper wordt dan vervuilend reizen, kiezen we als consumenten wél massaal voor schoon reizen. Vliegmaatschappijen hebben dan geen andere keus meer dan hun uitstoot fors terug te dringen. (…)’

Bronnen
Trouw, 14 oktober 2016: Vliegticket moet gewoon veel duurder (via Blendle)
FluxEnergie, 7 oktober 2016: Internationale luchtvaart gaat vanaf 2021 CO2-uitstoot compenseren

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.