‘We moeten naar 1000 NOM-woningen per dag’

‘We moeten naar 1000 NOM-woningen per dag’

10 februari 2017Nederland telt nu zo’n 1.000 NOM-woningen. Gemiddeld over de afgelopen drie jaar één per dag. Dat moeten er zo snel mogelijk 1.000 per dag worden. Dat zegt Jasper van den Munckhof, vertrekkend bestuurder bij de Stroomversnelling.

Jasper van den Munckhof: Duizend NOM-woningen per dag. Het kan.

Uit een bericht van Ensoc
‘(…) De teller staat op zo’n duizend NOM-woningen nu, van ‘Loppersum tot Groningen en Zeeland’ en de eerste particuliere woningen worden ook NOM-gerenoveerd. “We hebben een rondje langs corporaties gedaan en begrijpen dat er nog eens 17.000 renovaties op de planning staan. Dat zijn dus alleen renovaties. Tel daarbij de gemeentes op die NOM gaan eisen, en dan kom je op een veelvoud van het aantal dat wij tellen. De markt is los.” Wat de grote uitdaging wordt voor de komende vijf jaar is om van duizend woningen in drie jaar naar duizend NOM-woningen per dag te komen, aldus Van den Munckhof.

Er is genoeg geld
Duizend NOM-woningen per dag. Kan dat? Volgens Van den Munckhof wel, die in een analyse liet zien dat in Nederland elke dag 1800 woningen verbouwd worden ‘op de ouderwetse manier’. “Als we die verbouwingen aangrijpen om de juiste stappen te maken kunnen we onze doelstelling makkelijk aan. Nederland geeft 13 miljard euro uit aan energie en dat is om te zetten naar plusminus 260 miljard euro voor bouw en renovatie. Dat betekent 30.000 tot 40.000 euro per woning. Er is dus plenty geld, macro-economisch is het met de oplossingen van vandaag al mogelijk om een industrie te bouwen. (…) NOM moet kwaliteit leveren, oftewel een langjarige energieprestatiegarantie. Bewoners moeten er weinig overlast van hebben, een renovatie binnen een week is het uitgangspunt. De renovatie moet betaalbaar zijn met neutrale woonlasten. En misschien het meest belangrijke, NOM moet cool zijn, de buren jaloers maken.” (…)’

Bronnen
Ensoc, 9 februari 2017: Van een naar duizend NOM-woningen per dag
Foto: still uit video VolkerWessels
Portretfoto: LinkedIn

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.