‘We zitten in een klimaatcrisis. Vertel het eerlijke verhaal.’


9 mei 2017
Op de opiniepagina van het FD schrijft Talitha Muusse (‘sociaal ondernemer’) over de klimaatcrisis en wat er zou moeten gebeuren voor de duurzame transitie. ‘Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen.’

Talitha Muusse relativeert de betekenis van topondernemers die op de Noordpool gaan kijken, maar schildert daarna wat er volgens haar wél moet gebeuren.

Uit de opiniebijdrage in het FD
‘(…) Deze doelgroep als klimaatambassadeurs hebben, is winst. En tegelijkertijd zijn de concrete acties bij grote bedrijven om versneld met Nederland een duurzame koploper positie te bereiken summier. De ongemakkelijke waarheid is dat zelfs een reis naar Noordpoolgebied dit niet zomaar verandert. Bovendien doen de welwillende bedrijven naar eigen zeggen al het maximaal haalbare. Transformeren van een fossiele naar duurzame industrie duurt minstens 30 tot 40 jaar, toch? Als dit echt zo is, dan dient zich een nog veel groter probleem aan. We hebben geen 40, 30, 20, en zelfs geen 15 jaar om deze omslag te maken. Als dit de maximale inspanningen zijn, kan de top van het bedrijfsleven dan überhaupt wel iets substantieels voor klimaatverandering betekenen? Overschatten we niet schromelijk de invloed van topmensen? (…)

Eerst het eerlijke verhaal vertellen
We ondergaan een klimaatcrisis. Dit betekent dat we niet alleen op topmensen, maar op iedereen in de samenleving de komende jaren een beroep moeten doen in de strijd tegen klimaatverandering. Daarvoor moeten we eerst het eerlijke verhaal vertellen. Namelijk dat ons leven ernstig beïnvloed gaat worden door de gevolgen van klimaatverandering, zoals de grootste migratiestromen in de moderne geschiedenis, onleefbare kustgebieden, ook in Nederland, en het verlies van prachtige ecosystemen zoals de Noordpool. Wij staan voor de uitdaging onze manier van leven in deze generatie nog opnieuw uit te vinden. Wanneer zeggen we tegen elkaar dat de auto met benzinemotor, het aanleggen van gasaansluitingen, goedkope vliegtuigtickets en dagelijkse vleesconsumptie niet meer kunnen?

Fossiele industrie moet fonds oprichten
Scandinavische landen hebben publieke fondsen opgericht om met de oliebaten de duurzame transitie te betalen. Wij hebben die kans gemist met onze aardgasbaten. Is het niet een logische gedachte dat onze fossiele industrie, decennialang gefaciliteerd met gunstige regelgeving en fiscaliteit, nu een groot publiek fonds opricht waarmee we onze duurzame transitie versnellen? Vervolgens kan iedereen met een duurzaam initiatief daar aanspraak op maken.

Gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen
Geen projecten van grote bedrijven die door VNO-NCW of topsectorenbeleid worden aangewezen, maar duurzame initiatieven voor en van iedereen, zoals een ondernemend taxibedrijf dat volledig elektrisch gaat rijden, burgers die van het gas af willen, boeren die hun kassen verwarmen met geothermie, startups die een kolencentrale willen kopen, studenten die van citroenschillen biomassa maken of leraren die duurzaam lesmateriaal ontwikkelen voor kinderen. Het hoeft niet waar te zijn. We kunnen gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen. (…)’

Bronnen
FD, opinie, 9 mei 2017: Macht en status zijn irrelevant voor het realiseren van de duurzame transitie (Registratie)
Foto: website Talitha Muusse

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.