Weer een Belgische kerncentrale stilgelegd wegens technisch defect

Weer een Belgische kerncentrale stilgelegd wegens technisch defect

7 april 2016 – Vannacht is weer een Belgisch kernreactor stilgelegd wegens een technisch defect. Deze keer is het de reactor Doel 1, de oudste centrale van België (vlakbij het Nederlandse Ossendrecht).

Uit een bericht van De Morgen
‘(…) “In de nacht van woensdag op donderdag, 7 april, werd centrale Doel 1 om 00.30 uur automatisch uitgeschakeld zoals is voorzien in geval van een afwijking. De stop is veilig verlopen, conform de procedures. Onze teams zijn op dit moment de oorzaak aan het analyseren. Engie Electrabel zal dus later informeren over de oorzaak”, zo deelt woordvoerster Geetha Keyaert mee, die er nog aan toevoegt dat de bevoorradingszekerheid niet in het gedrang komt. (…) Doel 1 werd in 1975 in gebruik genomen en is de oudste kerncentrale in ons land. In februari 2015 werd hij na veertig jaar stilgelegd, maar op het einde van dat jaar werd hij opnieuw op het elektriciteitsnet aangesloten, als gevolg van de levensduurverlenging van Doel 1 en Doel 2.(…)’

Op de website Engie Transparancy staat de ‘unplanned unavailability’ vermeld, maar er staat ook bij dat de storing morgenvroeg (vannacht om 0.00 u) voorbij zal zijn.
De de aard en oorzaak van de storing wordt niets gemeld.
De website van Electrabel is niet meer actief in verband met het omzetten naar een website van ENGIE.

Meerdere incidenten
Uit een bericht van de NOS
‘(…) De kerncentrale in Doel is al meerdere keren vanwege incidenten stilgelegd. Dat gebeurde eind vorig jaar nog met dezelfde reactor en een andere. Dat had toen te maken met een waterlek.
Nederlandse gemeenten in de buurt van Doel maken zich zorgen over de voortdurende problemen in de kerncentrale, de oudste van België. Ze vrezen voor de veiligheid van de inwoners.
Vorige maand besloot minister Schippers dat alle jongeren onder de 18 jaar en zwangere vrouwen, die in een straal van 100 kilometer van een kerncentrale wonen, jodiumtabletten krijgen. (…)’

Bronnen
De Morgen, 7 april 2016: Doel 1 uitgeschakeld na technisch defect
ENGIE Transparancy
NOS, 7 april 2016: Kernreactor in Doel door technische storing gesloten
Foto: Electrabel

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.