‘Weerbericht moet Nederland meer informatie over klimaatverandering geven’

19 april 2017De weerpresentatoren van radio en tv waren bijeen bij het KNMI om te bespreken hoe het weerbericht Nederland meer kan informeren over klimaatverandering. De bijeenkomst was een initiatief van deltacommissaris Wim Kuijken die verantwoordelijk is voor de voorbereiding van Nederland op klimaatverandering.

Deltacommissaris Wim Kuijken vroeg presentatoren als Gerrit Hiemstra, Marco Verhoef, Piet Paulusma, Margot Ribbering en Helga van Leur mee te denken over manieren hoe de informatie het beste aan de Nederlanders verteld kan worden.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) In de hoop het gevoel van urgentie te vergroten, zijn weerpresentatoren van radio en tv bij het KNMI bijgepraat over klimaatverandering. Ze kregen van het meteorologisch instituut informatie over zaken als de snelle opwarming in het Noordpoolgebied, de mogelijke gevolgen die dit heeft voor het weer in Nederland en de toename van extreem weer zoals stortbuien of hittegolven. (…) Het KNMI maakte van de gelegenheid gebruik om te vertellen dat het sinds kort mogelijk is om na een extreme weersituatie te bepalen of de menselijke uitstoot van broeikasgassen (zoals CO2) een rol heeft gespeeld bij het ontstaan ervan, of niet. En of de kans hierop, zoals een stortbui of hittegolf, is toegenomen door klimaatverandering. (…)
Deltacommissaris Kuijken vertelde dat hij werkt aan een veelomvattend plan om Nederland nog beter voor te bereiden op de gevolgen van klimaatverandering. Het plan heeft als werktitel “Wateroverlast en Hittestress” en wordt gepresenteerd op Prinsjesdag.
Hij wees erop dat de problematiek langdurig is en voorlopig niet meer zal verdwijnen. Stortbuien worden intenser, perioden van droogte en hitte nemen toe, net als de kans op een overstroming. (…)’

Bronnen
NOS, 18 april 2017: ‘Meer klimaat in het weerbericht’

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.