Weg vrij voor Russisch-Turkse gaspijplijn TurkStream

11 oktober 2016Turkije en Rusland hebben een overeenkomst getekend die de weg vrij maakt voor een nieuwe Russisch-Turkse gaspijplijn. Rusland wordt door de TurkStream minder afhankelijk van de route door Oekraïne voor het gastransport naar Europa. 

Het akkoord voor de TurkStream werd, in het bijzijn van Poetin en Erdogan, getekend op het Wereld Energie Congres in Istanbul. Door verstoorde verhoudingen tussen beide landen, werd het plan voor de gaspijplijn een tijdje in de koelkast gezet.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) Eind vorig jaar kregen de landen ruzie over de burgeroorlog in Syrië. Die begon toen Turkse F-16’s een Russisch gevechtsvliegtuig neerhaalden bij de Syrische grens. Daarop legde Rusland economische sancties op aan Turkije. (…)’

TurkStream bestaat uit twee pijpleidingen en gaat over de bodem van de Zwarte Zee van Rusland naar Turkije. De ene pijpleiding is voor gas voor de Turkse markt, de andere voor gas dat bestemd is voor Europa, aldus de Financial Times.

Om minder afhankelijk te worden van gastransport via de Oekraïne, is Rusland op zoek naar alternatieven. Maar door verzet uit de EU lijken de South Stream (via Bulgarije) en de uitbreiding van de Nord Stream (via de Oostzee naar Duitsland) ook niet door te gaan. Rusland verlegde de aandacht daarom naar de Turken.

Bronnen
Financial Times, 10 oktober 2016: Russia and Turkey agree gas pipeline deal (registratie)
NOS, 10 oktober 2016: Turkije en Rusland tekenen akkoord over gasleiding
FluxEnergie, 31 augustus 2016: Nu Nord Stream 2 van de baan lijkt, kijkt Rusland naar Turkije

Foto: Nord Stream (Gazprom)

Onderwerpen: , ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.