Weinig draagvlak voor biovergisters

24 juli 2015 – Een onderzoek van de Hanze Hogeschool Groningen laat zien dat omwonenden tegenstander zijn van de komst van een biovergister voor de productie van groen gas.

De Hanze Hogeschool deed het onderzoek rond een geplande biovergister in Coevorden en een grote (15 MW) in Foxhol. De laatste ging mede door het verzet van omwonenden niet door.
Het onderzoek laat vooral zien dat er van de kant van de initiatiefnemers/exploitanten te weinig geïnvesteerd is in voorlichting.

De Groninger Krant over het onderzoek
‘(…) Uit de resultaten blijkt dat er geen sprake is van draagvlak is voor de biovergisters. Omwonenden vinden de biovergisters onbetrouwbare en gevaarlijke installaties en hebben weinig vertrouwen in de initiatiefnemers en in de overheid. Er is geen inhoudelijk debat op gang gekomen over de wenselijkheid van de biovergisters: omwonenden geven hun argumenten tegen, maar de overheid verwijst slechts naar regels en procedures die (correct) opgevolgd zijn. Ook de exploitanten verwijzen naar regels en procedures. (…)’

Het onderzoek werd gehouden omdat in de Noordelijke Energie Agenda een belangrijk rol is weggelegd voor het opwekken van biogas. ​Het onderzoek maakt deel uit van het project Flexigas, een samenwerkingsverband tussen de Hanzehogeschool Groningen, DNV-GL en TNO.

 

Bronnen
Groninger Krant, 10 juli 2015: Maatschappelijk draagvlak voor biovergisters?

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.