Welke koers? Deze week: Shell, Exxon en Chevron

Welke koers? Deze week: Shell, Exxon en Chevron

23 mei 2016Deze week spreken de aandeelhouders van Shell, ExxonMobil en Chevron zich uit over de vraag of deze fossiele energie-bedrijven een veel groenere koers moeten gaan volgen. Morgen Shell, woensdag ExxonMobil en Chevron.

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De druk op olie- en gasbedrijven om een groene koers te varen, neemt steeds verder toe. Vooral nu aandeelhouders steeds vaker van zich laten horen. Dat gebeurt onder meer de komende week bij de grootste fossiele-energiebedrijven ter wereld, ExxonMobil, Chevron en Shell.
Bij die drie bedrijven hebben aandeelhouders gestreden om het thema vergroening op de agenda te krijgen. Met succes.

ExxonMobil
“Na de klimaatafspraken in Parijs is de urgentie om het wereldwijde bedrijfsleven aan te pakken en beter te laten presteren sterk toegenomen”, zegt topman Pete Grannis van het pensioenfonds van de staat New York. Dat fonds vormt samen met zestig andere beleggers een coalitie die eist dat ExxonMobil het effect van het klimaatbeleid verwerkt in zijn winstcijfers. Een soort verplichte groene stresstest. “Als aandeelhouders zijn we mede-eigenaar van het bedrijf. En wij willen dat Exxon vertelt wat er wordt gedaan op het gebied van klimaatverandering.”
De aandeelhouders willen voorkomen dat Exxon de kop in het zand steekt en daardoor minder waard wordt. De aandeelhouderscoalitie heeft zo’n 2 miljard dollar aan ExxonMobil-aandelen in handen en de kans is dan ook aanzienlijk dat het voorstel wordt aangenomen.

Shell
Ook in Nederland laten aandeelhouders van zich horen. Zo verzamelde de actiegroep Follow This voldoende aandelen om bij Shell inspraak te krijgen. De groep gaat een stap verder dan de Amerikanen en eist dat Shell het roer helemaal omgooit. “Alle winst moet worden geïnvesteerd in duurzame energie”, zegt oprichter Mark van Baal. “Stop met het zoeken naar olie en gas, en stop met het kopen van olie- en gasbedrijven en steek het geld in duurzame energie.” Van Baal heeft inmiddels 1400 aandeelhouders achter zich, van klein tot groot. Samen vertegenwoordigen ze ongeveer 1 miljoen aan aandelen. Dinsdag wordt op de  aandeelhoudersvergadering over de motie gestemd.

Pensioenfonds ABP
Duurzaam investeren is ook een belangrijk thema bij het ABP, het pensioenfonds dat zo’n 350 miljard euro beheert. “Wij kijken bij onze investeringen naar de strategie van energiebedrijven”, zegt voorzitter Corien Wortmann.

“Bedrijven die alleen in kolen beleggen en de houding hebben dat ze het zo wel goed vinden, schrappen we uit onze portefeuille.” Dat leidt volgens haar al tot enige nervositeit bij energiebedrijven.

Pensioenfondsen hebben samen zo’n 25 procent van de aandelen Shell in handen. Follow This hoopt dan ook dat de fondsen het voorstel zullen omarmen. Maar of het ABP als grootse fonds van Nederland voor zal stemmen, wil Wortman nog niet zeggen. “Het is in ieder geval een sympathiek voorstel.” (…)’

160523-FollowThis

De aandeelhoudersvergaderingen van ExxonMobil en Chevron zijn beide op woensdag 25 mei. Ceres maakte een overzicht van de beleggers die zullen aandringen op de ‘groene stresstest’.

Het Carbon Tracker Initiative deed al een stresstest en voorspelt in het rapport ‘Sense & Sensitivity: Maximising Value with a 2˚C’ portfolio dat de zeven grootste olieconcerns veel meer waard zijn als ze zich aan het klimaatakkoord houden.

Uit een bericht van Blue and Green Tomorrow
‘(…) The study shows that the upstream assets of the world’s seven largest privately owned listed oil and gas companies – ExxonMobil, Shell, BP, Chevron, ConocoPhillips, Eni and Total – could collectively be worth $100 billion more if they aligned their investment plans with the 2˚C target.
The Carbon Tracker Initiative study finds that pursuing a business as a usual growth model will only make more financial sense than a smaller, lower cost 2˚C project portfolio, if oil prices exceed $120 per barrel for a significant period of time. (…)’

Bronnen
NOS, 22 mei 2016: Beleggers duwen fossiele bedrijven de groene kant op
Overzicht van organisaties die bij 9 oliebedrijven pleiten voor ‘groene stresstest’ (via Ceres)
Carbon Tracker Initiative, mei 2016: Sense & Sensitivity: Maximising Value with a 2˚C
Blue and Green Tomorrow, 5 mei 2016: Carbon Tracker Initiative publishes independent 2˚C stress test study of oil and gas majors
FT, 12 april 2016: Exxon faces calls for climate change ‘stress test’ (registratie)


Foto boven: Shell
Foto onder: Follow This
Website Follow This

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.