Welke koers? Shell: wind én gas

Welke koers? Shell: wind én gas

23 mei 2016 – Marjan van Loon, sinds januari president-directeur van Shell-Nederland, wil zich sterk maken voor het terugdringen van de CO2-uitstoot, maar dat betekent niet stoppen met fossiel’. 

De NRC had zaterdag het eerste interview met de nieuwe president-directeur.
Marjan van Loon: ‘We hebben een nieuwe divisie opgericht, New Energies, waarin we verschillende delen van het bedrijf hebben samengevoegd om nog slagvaardiger energie te gaan leveren met een lagere uitstoot van CO2.’
Maar de NRC-redacteur Renée Postma wijst Van Loon erop, dat de duurzame investeringen nog geen procent van wat Shell jaarlijks investeert.

Uit het interview van NRC
‘(…) „Duurzame energie is nog maar een klein deel, maar het groeit en dat gaan we verder uitbreiden. Maar waar het om gaat is het terugbrengen van de CO2-uitstoot die verantwoordelijk is voor de opwarming van de aarde. Dat zijn de klimaatdoelen die zijn afgesproken in Parijs. Dat bereiken we door energiebesparing, duurzame opwekking, maar ook door de productie van de schoonste fossiele brandstoffen zolang we die nodig hebben. Denk aan vloeibaar gas voor transport in plaats van zware stookolie, biobrandstoffen en GTL, lichte diesel gemaakt uit gas.”(…)

Meer energie, minder CO2
„De agenda is: meer energie, minder CO2. Er is de komende jaren wereldwijd meer energie nodig, er komen meer mensen bij en de levensstandaard zal toenemen. Die mensen moeten we op een betaalbare en betrouwbare manier bedienen, met minder uitstoot van CO2. Daar werkt iedereen binnen Shell aan.” (…)
„Om de doelstellingen van de klimaatconferentie te halen moet je én energie besparen én duurzame energie opwekken én fossiele brandstoffen schoner maken. Met alleen duurzaam versnellen kom je er niet. We hebben fossiele brandstoffen nog jaren nodig en daarom moet je ook iets doen tegen de uitstoot daarvan.” (…)
„Nederland moet groot inzetten op energie uit windparken op zee, vind ik. Daar zit veel potentieel. Het waait nu eenmaal veel op de Noordzee. Wind en gas zijn een goede combinatie voor een lagere uitstoot van broeikasgassen. Wij willen graag snel meer wind op zee, om twee redenen: dan gaat de kostprijs omlaag en je creëert werkgelegenheid. Je stopt er niet alleen maar subsidie in maar je krijgt er ook wat voor terug. Banen en een nieuwe markt.” (…)’

 

Bronnen
NRC, 21 mei 2016: De keuze is niet wind óf gas, Shell wil allebei (via Blendle)
Foto’s (v.l.n.r.): Eneco, Shell, FluxEnergie

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.