Wereldwijd belasting op benzine lager – ondanks klimaat

Wereldwijd belasting op benzine lager – ondanks klimaat

11 januari 2017In veel landen daalde de belasting op benzine zo sterk dat wereldwijd, ondanks de klimaatproblemen, de benzineaccijns gemiddeld niet steeg maar juist daalde. RTL Z bericht over een onderzoek.

Uit het bericht van RTL Z
‘(…) Terwijl we allemaal weten dat we onze CO2-uitstoot moeten beperken, zijn wereldwijd de belastingen op benzine niet gestegen, maar juist gedaald. Tussen 2003 en 2015 daalden de belastingen op benzine met gemiddeld 13,5 procent.
Dat blijkt uit een studie onder 157 landen. Ongeveer een derde van alle onderzochte landen nam maatregelen om de belasting te verlagen, en dat was genoeg om het wereldwijde gemiddelde te doen dalen.
Uit het onderzoek kwamen zelfs 33 landen naar voren die benzine tussen 2003 en 2015 minstens een jaar lang hebben gesubsidieerd, zoals Saudi-Arabië, Algerije en Venezuela. Toch zijn er ook grote vervuilers die hun belastingen juist hebben verhoogd: China, Brazilië en Indonesië. (…)

De belasting op benzine is in Nederland gestegen

“In totaal zijn de benzineprijzen misschien wel gedaald”, zegt Ewout Klok, voorzitter van de belangenvereniging voor tankstations Beta, “maar we zijn in Nederland meer belasting voor benzine gaan betalen.” (…) “Technisch gezien zijn accijnzen geen belastingen, maar het zijn wel inkomsten voor de overheid. En in Nederland wordt de accijns op brandstof ieder jaar geïndexeerd, waardoor de belastingen al jaren stijgen.” (…)’

 

Bronnen
RTL Z, 10 januari 2017: Belastingen op benzine daalden wereldwijd ondanks het klimaat
Nature Energy, onderzoek, 9 januari 2017: Global progress and backsliding on gasoline taxes and subsidies

 

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.