Wereldwijd gigantisch potentieel waterkracht: 33% van de totale energiebehoefte

Wereldwijd gigantisch potentieel waterkracht: 33% van de totale energiebehoefte

13 februari 2017 – Onderzoekers van de TU Delft hebben gedetailleerd de wereldwijde potentie van waterkracht in kaart gebracht. Hun conclusie: waterkracht kan voorzien in 33% van de mondiale energiebehoefte. Nu draagt waterkracht slechts 3% bij.

Uit een bericht van de TU Delft
‘(…) De resultaten zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS One op woensdag 8 februari.
Op basis van een model waarbij verschillende geografische informatiesystemen worden gecombineerd, maakten de Delftse wetenschappers een simulatie van het wereldwijde potentieel van energieopwekking door waterkracht. Daarvoor is de doorstroming van elke rivier ter wereld die groter is dan 100 liter/s nagebootst, wat resulteert in een zeer omvangrijke database met een netwerk van rivieren.
Op basis van andere data zijn hellingen in deze rivieren in kaart gebracht, met als doel geschikte locaties voor waterkrachtcentrales vast te stellen. Het onderzoek biedt inzicht in de ruimtelijke verdeling van waterkracht en de hoeveelheid energie die hiermee in theorie in een specifiek gebied kan worden opgewekt.

Vervangen fossiele brandstoffen
Waterkracht zou in potentie een aanzienlijk deel van de fossiele brandstoffen kunnen vervangen. Deze studie brengt voor het eerst gedetailleerd in kaart wat de mogelijke bijdrage van waterkracht is op iedere locatie, gebaseerd op het verval en het debiet van iedere rivier ter wereld. De totale theoretische bijdrage van waterkracht is ongeveer 52 PWh/jaar, verdeeld over 11,8 miljoen locaties. Dit is gelijk aan 33% van de jaarlijkse wereldwijde energievraag; de huidige energieproductie van waterkrachtcentrales bedraagt 3% van die jaarlijkse energiebehoefte.

Met de gedetailleerde gegevens kunnen lokale overheden en bedrijven geschikte locaties identificeren voor de bouw van waterkrachtcentrales en dan met name waar kleinere centrales kansrijk zijn. (…)’

Bronnen
TU Delft, 9 februari 2017: Wereldwijd potentieel waterkracht: 33% van de totale energiebehoefte
PLOS One, 8 februari 2017: Systematic high-resolution assessment of global hydropower potential

 

Onderwerpen: ,

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.