Werkgevers willen windmoleneilanden in de Noordzee

Werkgevers willen windmoleneilanden in de Noordzee

26 september 2016Hans de Boer, voorzitter VNO-NCW, heeft op Springtij verder invulling gegeven aan zijn pleidooi voor een investering van 200 miljard in de energietransitie. Hij zou windmoleneilanden op de Noordzee willen.

Uit een bericht van Trouw
‘(…) Nederland moet de komende dertig jaar 200 miljard euro besteden om over te gaan op een ‘groene’ energievoorziening. Dat stelt Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Die energie zou volgens De Boer opgewekt kunnen worden op windmoleneilanden in de Noordzee. Die eilanden kunnen een ‘icoonproject’ worden waarmee Nederland bewondering oogst in het buitenland. (…)
De suggestie van windmoleneilanden op de Noordzee kan gezien worden als een steunbetuiging van VNO-NCW aan netbeheerder Tennet. Die presenteerde deze zomer een plan voor een batterij windparken midden op de Noordzee, die zijn verbonden met een kunstmatig eiland op de Doggersbank dat fungeert als gigantisch stopcontact.
Werkgeversvoorman De Boer sluit zich aan bij het standpunt van Tennet dat de Noordzee zowel de bron als het distributiecentrum kan zijn van West-Europese ‘groene’ stroom. Mocht zo’n eiland of eilandengroep er komen, aldus De Boer, dan kan dat een voorbeeldfunctie hebben, ‘als oplossing voor andere dichtbevolkte urban delta’s in de wereld die worstelen met ruimte en het vernieuwen van hun energievoorziening’. (…)’

De Boer wil dat er voor de grote investering in de transitie een investeringsfonds komt met geld van de overheid en bedrijven.

Bronnen
Trouw, 24 september 2016: Werkgevers willen energietransitie (via Blendle)Zie ook
FluxEnergie, 19 september 2016: Ook werkgevers willen € 200 mrd investeren in duurzame energie
FluxEnergie, 10 juni 2016: TenneT wil kunstmatig eiland in Noordzee als knooppunt voor windstroom
Foto: beeld van TenneT-plan

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.