Werkt lage olieprijs de energietransitie tegen?

8 september 2015Werkt de lage prijs voor olie en gas de transitie naar hernieuwbare energiebronnen tegen? De Financial Times maakte een analyse.

Energie uit hernieuwbare bronnen heeft moeite te concurreren met fossiele energie nu de olie- en gasprijs zo laag zijn. Bovendien innoveren de oliebedrijven onder druk van die lage prijzen nu flink om de kosten te drukken, signaleert de Financial Times. Gaat de lage olieprijs de energietransitie tegenzitten?

Financial Times komt niet met een antwoord, wel met overwegingen. Zo schrijft Bloomberg New Energy Finance in een rapport dat economie, meer dan beleid, de groei van hernieuwbare technologie zal bepalen. Ben Warren van adviesbureau EY wijst er juist op dat hernieuwbare energie grotendeels los staat van de olieprijs, omdat het wordt verhandeld in langdurige contracten. En veel goedkoper is geworden.

Korte termijn
Op de korte termijn gaat het nog goed met de investeringen in hernieuwbare energie, schrijft FT. Met windenergie, nu het goedkoopste alternatief, gaat het goed. En er werden onlangs nog een paar grote investeringen in hernieuwbare energieprojecten gedaan.

Uit het bericht van Financial Times
‘(…) US private equity group KKR has swooped on Gestamp, a Spanish solar developer. Germany’s Siemens won an order for wind turbines from Denmark’s Dong Energy worth up to $1.2bn and US renewables juggernaut SunEdison agreed to buy the Vivint solar-installation group. (…)’

Maar de krant wijst ook op de situatie in Afrika, waar zonneprojecten door de lage olieprijs minder aantrekkelijk worden ten opzichte van generatoren op fossiele brandstoffen.

Lange termijn
Het lange termijneffect van de lage olieprijs op de energietransitie op de lange termijn is moeilijk te bepalen, schrijft de krant. Aan de ene kant is er het risico dat overheden hun steun aan hernieuwbare energie intrekken, zoals onlangs in Groot-Brittannië de subsidies voor zon en biomassa flink werden verlaagd. Aan de andere kant wordt in landen als Saoedi-Arabië de noodzaak om energie uit verschillende bronnen te halen steeds groter.

Bron
Financial Times, 8 september 2015: Renewables scrutinised as oil price falls (registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.