Weten wat de buren aan energie betalen is beste drijfveer voor besparing

160106-Buren

6 januari 2016 – HIER Klimaatbureau weet uit allerlei onderzoeken dat de beste drijfveer om energie te besparen een vergelijking met de nota van de buren is. Dus wilde HIER wel eens weten of Nederlandse buren hun rekeningen vergelijken. Niet dus.

Uit een persbericht van HIER Klimaatbureau
‘(…) Ruim 80 procent van de Nederlanders weet niet hoeveel hun buren aan energie betalen en het overgrote deel van hen hoeft het ook niet te weten. Dat blijkt uit onderzoek onder 2.916 respondenten in opdracht van Stichting HIER klimaatbureau. Een gemiste kans, want uit sociaal onderzoek blijkt juist dat wanneer je weet wat je buren aan energie betalen, dit de grootste drijfveer is om zelf energie te gaan besparen.

Buurman met lagere energierekening grootste drijfveer om zelf energie te besparen
Maar liefst 83 procent van de respondenten geeft aan dat zij niet weten hoeveel de buren aan energie betalen. Minder dan één van de tien van hen zou het willen weten, maar heeft weinig contact met de buren of praat niet graag over persoonlijke geldzaken. Zes procent weet het niet van de buren, maar wel van familie of vrienden. Het overgrote deel van de Nederlanders die niet weet hoeveel de buren aan energie betalen, hoeft het ook niet te weten (78%).
Een gemiste kans vindt Bregtje Bos, projectmanager van het Klimaatstraatfeest bij het HIER klimaatbureau: “Je kunt enorm veel leren van de energierekening van de buren. Als zij in een vergelijkbaar huis wonen en minder voor energie betalen dan jij, moet dat voor jou dus ook haalbaar zijn. Uit sociaal onderzoek van de Amerikaanse gedragswetenschapper Alex Laskey blijkt zelfs dat het feit dat de buren minder aan energie betalen, de grootste drijfveer is om energie te gaan besparen. Niet voor niets stimuleert het HIER Klimaatstraatfeest deelnemers om samen, bijvoorbeeld met de buren, sportclub of collega’s, in actie te komen. Dat is gezelliger, maar ook effectiever.”

Groningers, Overijsselaars en Noord-Hollanders praten meer over energierekening
Inwoners van Groningen (25%), Overijssel (24%) en Noord-Holland (22%) zijn een stuk beter op de hoogte van de energierekening van de buren. In Friesland wordt juist bovengemiddeld vaak met familie of vrienden over de energielasten gepraat. Veertien procent van de Friezen weet niet hoeveel de buren aan energie betalen, maar weten het wel van familie of vrienden. (…)’

Bronnen
HIER Klimaatbureau, 6 januari 2016: Nederlander niet geïnteresseerd in energierekening buren
Foto: Aareon

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.