Wetenschappers zetten CO2 om in goedkope koolstofvezels

23 augustus 2015Wetenschappers van de Amerikaanse George Washington Universiteit hebben een manier gevonden om van CO2 af te komen: door er koolstofvezels van te maken. 

De onderzoekers vonden een manier om CO2 uit de lucht te halen en er zuurstof en koolstofvezels van te maken. Met die koolstofvezels zijn weer lichtgewicht, maar sterke vliegtuigonderdelen, auto’s of bijvoorbeeld windturbines te maken.

NANO LETTERSUit een bericht van Scientias
‘(…) Om koolstof uit de lucht te halen, is gesmolten lithiumcarbonaat nodig met opgeloste lithiumoxide. Lithiumoxide bindt met koolstofdioxide in de lucht en vormt lithiumcarbonaat. Wanneer de onderzoekers het goedje een stroomschok geeft, ontstaat er zuurstof, koolstof (dat wordt afgezet op de elektrodes) en lithiumoxide. Lithiumoxide kan gebruikt worden om meer koolstofdioxide te vangen, terwijl de koolstofvezels op de elektrodes verzameld kunnen worden. (…)
De onderzoekers berekenen dat wanneer het bad tien keer kleiner is dan de Sahara, dat de hoeveelheid CO2 in de atmosfeer binnen tien jaar lager is dan voor de Industriële Revolutie. (…)’

Dat is dan nog wel een bassin zo groot als 12 maal Nederland.

De technologie haalt CO2 uit de lucht en produceert goedkopere koolstofvezels. Maar er is nog een voordeel: er is veel minder energie nodig voor de productie van die koolstofvezels dan bij de traditionele methode.

Uit het artikel in Nano Letters
‘(…) Today, carbon nanofibers require 30- to 100-fold higher production energy compared to aluminum production. We present the first high yield, inexpensive synthesis of carbon nanofibers from the direct electrolytic conversion of CO2, dissolved in molten carbonates to CNFs at high rates using scalable, inexpensive nickel and steel electrodes. (..)’

De onderzoekers hebben in het proces in het laboratorium getest. De volgende stap is het proces te optimaliseren en te onderzoeken welke types koolstofvezels met de methode te maken zijn.

Bronnen
Scientias, 20 augustus 2015: Wetenschappers transformeren CO2 in koolstofvezels
Wetenschappelijk artikel One-Pot Synthesis of Carbon Nanofibers from CO2 (Nano Letters, 5 augustus 2015)
Forbes, 20 augustus 2015: How Science Turns Carbon Dioxide Into Planes, Better Batteries, Much More

Afbeelding koolstofvezels: Nano letters

Onderwerpen:

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.