Wie betaalt in Duitsland de ontmanteling van de kerncentrales?

10 juli 2015 – Het gefaseerd stilleggen en ontmantelen van de Duitse kerncentrales moet betaald worden door RWE, E.ON, Vattenfall en EnBW. Maar kunnen zij het wel betalen? Duitsland maakt zich zorgen. 

Kort na de nucleaire ramp in het Japanse Fukushima (2011) besloot Duitsland dat de kerncentrales gefaseerd zouden worden stilgelegd. Vanuit het principe ‘de vervuiler betaalt’ moeten de kosten van dat stilleggen en de ontmanteling gedragen worden door de energiebedrijven (RWE, Eon, Vattenfall en EnBW). Die hebben daar € 36 mrd voor gereserveerd. Maar, vraagt de Duitse overheid zich af, is dat geld er wel en is dat bedrag wel genoeg?
In het Financieele Dagblad komt Christoph Podewils daarover aan het woord. Hij is van de Duitse denktank Agora Energiewende: ‘De miljarden zitten nu deels vast in kolencentrales. Die nemen snel in waarde af door de dalende stroomprijzen. Daarom wordt betwijfeld of energiebedrijven de miljarden daadwerkelijk kunnen opbrengen als dat nodig is.’
Het FD wijst erop dat de vrees nog eens gevoed wordt door veranderingen bij twee energiereuzen. E.ON heeft aangekondigd de vervuilende stroomproductie van het bedrijf te zullen afsplitsen. En bij Vattenfall wordt het Zweedse moederbedrijf afgeschermd van de Duitse dochter.
De Duitse overheid stuurt accountants op de bedrijven af om stresstests te doen.
Het FD:  ‘Onduidelijk blijft echter wie de rekening gaat betalen voor de ontmanteling van de kerncentrales in het geval dat de bange vermoedens van experts en politici worden bevestigd.’

Bronnen
FD, 9 juli 2015: Met schrappen kolentaks is lijdensweg Duitse energiereuzen allerminst voorbij (Registratie)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.