Wiebes ‘minister van Klimaat en EZ’

Eric Wiebes, staatssecretaris van het ministerie van financien

Eric Wiebes (VVD) is de beoogd minister van Economische Zaken en Klimaat. Om behalve de CO2 ook zaken als de methaanuitstoot onder controle te krijgen, zal Wiebes nauw samen moeten werken met de toekomstig minister van Landbouw. Wie dat wordt, is nog niet bekend.

Het ministerschap van Economische Zaken wordt gecombineerd met het onderwerp Klimaat, en die post zal ingenomen worden door Eric Wiebes (VVD), meldde De Telegraaf 16 oktober. De staatssecretaris van Financiën zou daarmee in de voetsporen treden van VVD-klimaatcoryfeeën Ed Nijpels en Pieter Winsemius. Tegen de zin van Rutte’s partij, zou er daarnaast een minister van Landbouw komen, met wie Wiebes nauw samen zal moeten werken om tot effectief beleid te komen. Wie die post zal innemen, is nog niet bekend.

‘Lenige geest’

Hoewel het voor de hand leek te liggen dat een van de ‘groenere’ coalitiepartners de portefeuille Klimaat onder beheer zou krijgen, geeft de benoeming van de VVD-er Rutte’s partij een kans haar omstreden reputatie op milieugebied te restaureren. De combinatie met de portefeuille Economische Zaken zou voor kunnen zorgen dat klimaat geen losstaande ‘linkse hobby’ blijft, maar vergaand geïntegreerd wordt met het algehele economische leven, inclusief het bedrijfsleven, de industrie en de landbouw.

Een nagenoeg onmogelijke taak, verwachten verschillende media. Maar Wiebes staat bekend als een originele man met een lenige geest, een materieel sobere levensstijl en een voorliefde voor diepgravend dossieronderzoek. Het Parool portretteerde hem eerder als iemand die geleverde data niet simpelweg accepteert, maar alles zo lang doorrekent tot hij begrijpt wat elk getal betekent, en zou kunnen betekenen. Juist op een politiek getormenteerd thema als klimaat, zouden die eigenschappen goed tot hun recht kunnen komen.

(bronnen onder de grafiek)

Bronnen:

  • FD, 16 oktober 2017, ”Wiebes nieuwe minister Economische Zaken”’

  •  De Telegraaf, 16 oktober 2017, ‘Wiebes in voetsporen Nijpels en Winsemius’

  • Boerderij, 21 september 2017, ‘Minister voor landbouw komt er’

  • Parool, 3 februari 2014, ‘Eric Wiebes: zeer intelligent en met een lenige geest’

Lees ook:

Foto: Rijksoverheid, Arenda Oomen

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.