Waalwijk-Noord

Wiebes zet deur open voor fracking in Noord-Brabant

Nog tot woensdag 4 juli 2018 kan iedereen die zich hiertoe geroepen voelt opmerkingen formuleren op het ontwerpinstemmingsbesluit voor gaswinning in de Noord-Brabantse gemeenten Aalburg, Heusden en Waalwijk. Vermilion Energy Netherlands wil hier aardgas exploiteren door het gebruik van fracking. Dat is een omstreden techniek, maar minister van energie Eric Wiebes (VVD), toezichthouder SODM en de Mijnraad verleenden gunstig advies.

De provincie Noord-Brabant en de gemeente Aalburg hebben zich al tegen de plannen van Vermilion uitgesproken. Die plannen betreffen het gasveld Waalwijk-Noord, onder de gemeenten Aalburg, Heusden en Waalwijk, in het verzorgingsgebied van de waterschappen Aa en Maas, Brabantse Delta en Rivierenland. Sinds 1991 wordt hier al gas gewonnen met traditionele technieken.

In het nieuwe winningsplan ziet Vermilion mogelijkheden om de gasproductie te verhogen door “hydraulische stimulatie,” een eufemisme voor de meer gebruikelijke term fracking. Het verwacht hiermee circa 66% van het technisch winbare gas te kunnen exploiteren, 61% in het meest pessimisische scenario en 76% in het meest optimale scenario.

Geen interferentie met geothermie

SODM verwacht geen merkbare wederzijdse beïnvloeding met de opsporing van nuttige aardwarmte door Hydreco Geomec in het gebied Tilburg-Geertruidenberg, ten zuidwesten van het gasveld Waalwijk-Noord.

Het nieuwe winningsplan geeft Vermilion toestemming nog tot 2026 gas te produceren in Waalwijk-Noord. In het voor het bedrijf meest gunstige scenario kan er nog 1,6 miljard kubieke meter gewonnen worden, waarmee het totaal uitkomt op 3,6 miljard. Uit het ontwerp-winningsplan blijkt dat er geen significante effecten met betrekking tot bodemdaling, bodemtrilling of natuur en milieu te verwachten zijn. De bodemdaling ten gevolge van de gaswinning zal naar verwachting maximum 3 cm bedragen.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

8 reacties op “Wiebes zet deur open voor fracking in Noord-Brabant”

Pythagorean|30.05.18|12:17

Als je denkt dat fracking geen significante gevolgen op het milieu heeft, ben je niet goed wijs. Wie heeft het winningsplan eigenlijk opgesteld? Oh, Vermillion zelf, dat is ook toevallig.

Ronald Blom|31.05.18|09:51

Vreselijk, wat een waanzin. Fracing is enorm slecht voor het milieu, het drinkwater en oppervlakte water en voor de volksgezondheid. Fracking is pure ecocide. Overal waar ze fracken gaat alles dood en worden mensen ziek.

Kees Hufnagel|31.05.18|14:58

Daar in den Haag denken ze alleen maar aan geld en niet aan de bevolking hun hebben straks de zakken vol en weg maar de burger zit met de ellende en dat is blijkbaar met alles puntje bij paaltje betaald de burger uitbuiters

Henri Seep Man Seepers|02.06.18|10:35

Als je echt wil weten wat er allemaal mis kan gaan.
Kijk dan eens Naar de Documontaire Gasland.
Hier een voorbeeld uit die docu:
Water dat niet meer te drinken is maar wat brand.

https://youtu.be/4LBjSXWQRV8

Ik dacht dat het verboden was in Nederland.
Maar blijkbaar willen ze na Groningen nu ook noord Brabant naar de klote helpen.
Allleen deze keer niet alleen met kans op aardbevingen, maar ook gifstoffen in je drinkwater. De natuur wordt onherstelbaar kapot gemaakt.

Henri Seep Man Seepers|02.06.18|10:37

Check de Documontare Gasland, om te zien wat de gevolgen kunnen zijn.
Hier een stukje uit de docu:

https://youtu.be/4LBjSXWQRV8

Heel de docu is te zien via YouTube

Stop deze waanzin
Laat Brabant niet kapot maken zo als ze met Groningen nog steeds doen.

Ineke van Tilburg|02.06.18|19:12

Niets geleerd van de provincie Groningen? Als dit ook aardbevingen gaat veroorzaken dan kan het hele land van Heusden en Altena door een vloedgolf overstromen. Geeft niet hoor, wonen maar 20.000 mensen!

TVFALCONS|03.06.18|01:24

Opmerkelijk ED niet eens bericht Light Your Water On Fire from Gas Drilling, Fracking
https://youtu.be/4LBjSXWQRV8 Men leert niks van fouten. Geld gier van de mensheid, zal zijn ondergang zijn.

Amadeus van den Heuvel|03.06.18|09:47

Fracking is een intens misdadige techniek, die grote en zeer langdurige schade aan onze bodem zal veroorzaken. Maar ja, als je als politicus met zo veel geld wordt geconfronteerd, wat moet je dan. Daar kun je toch geen nee tegen zeggen. Voor dat je het weet, gaan ze je verdenken van het hebben van een geweten, van het opkomen voor het belang van je kiezers, van het onderzoeken en plannen van alternatieve methodes, die geen schade veroorzaken. MENSEN, LAAT DIT GEEN REALITEIT WORDEN.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.