Wiebes bij het protest van Groningse boeren, februari 2018 - Hollandse Hoogte

Wiebes: ‘zo snel mogelijk’ terug naar 12 miljard kuub Gronings gas

Nederland, Den Haag, 1 februari 2018. Met kleine trekkers achter de twee tractoren die richting Binnenhof gaan. Protest boeren uit aadbevingsgebied Groningen, met tractoren waarvan er twee naar het Binnenhof mogen. Minister Erik Wiebes en Carola Schouten worden ontboden in een tractor voor een goed gesprek. Foto: Werry Crone

Minister Wiebes gaat de gaswinning in Groningen ‘zo snel als mogelijk’ terugschroeven naar een winningsniveau van 12 miljard kubieke meter. Hij volgt daarmee het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM), dat daarmee herhaalt wat het in 2013 ook al zei. Volgens de GasUnie is echter minimaal 19,5 miljard kubieke meter nodig om leveringszekerheid te kunnen bieden. 

Volgens de SodM weten we nog te weinig over de relatie tussen gaswinning en aardbevingen om geen ruime marges aan te houden. Het adviseerde de minister van Economische Zaken en Klimaat daarom opnieuw een winningsplafond van 12 miljard kubieke meter aan te houden om de veiligheid van Groningers te kunnen verantwoorden. Bovendien moeten de ‘Loppersumclusters’ Ten Post, Overschild, De Paauwen, ’t Zandt en Leermens per direct gesloten worden, stelt het SodM.

Toezichthouder genegeerd

Eenzelfde advies gaf de toezichthouder in 2013 ook al, maar tot woede van toenmalig SodM-voorman Jan de Jong, werd dat toen genegeerd. In plaats daarvan verhoogde toenmalig EZ-minister Kamp de gasproductie. Bovendien besloot hij dat een stikstofinstallatie om geïmporteerd gas aan te lengen tot een alternatief voor het laagcalorische Groningen gas, niet nodig was. Als die investering destijds wel gedaan was, zou Wiebes nu aan Nederlands exportverplichtingen kunnen voldoen met gas uit de Noordzee of het buitenland.

Tegelijk met het SodM bood GasUnie de minister donderdag een analyse aan waarin de landelijk gasnetbeheerder GTS kijkt naar de gevolgen voor de leveringszekerheid als de gaswinning in Groningen wordt verlaagd en zes productieclusters gesloten worden. Het is mogelijk die zes het lopende gasjaar uit bedrijf te nemen, waarschuwt GTS, maar een verlaging van de gaswinning met behoud van leveringszekerheid, kan alleen worden gerealiseerd als het uitgangspunt van ‘vlakke productie’ wordt losgelaten.

Vlakke productie

Nu wordt de winning het hele jaar ongeveer gelijk gehouden, in de veronderstelling dat de bodem dan stabieler blijft. Als direct wordt overgestapt op een systeem waarbij meer gas gewonnen wordt als het koud is, en minder als het warm is, denkt GTS, zou het totaal benodigde volume uit Groningen dit jaar tussen 19,5 en 21 miljard kubieke meter uitkomen. De bestaande conversiemiddelen zouden dan effectiever ingezet kunnen worden: samen met geïmporteerd gas zou dan 33 tot 36 miljard kubieke meter laagcalorisch gas geboden kunnen worden.

Minister Wiebes heeft zichzelf tot maart gegeven om uit te vinden hoe hij de leveringszekerheid gaat combineren met de veiligheid van de Groningers. Eerder deze maand deed hij al een oproep aan de grootverbruikers om voor 2020 maatregelen te nemen om hun afhankelijkheid van Gronings gas dramatisch te verminderen. Omdat hun gebruik veel groter is dan dat van de Nederlandse huishoudens, lijkt die industrie een bepalende stem te krijgen in Wiebes’ succes. De vraag is nu vooral wie de nodige aanpassingen moet gaan betalen.

Lees ook:

Auteur: Klaartje Jaspers

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.