Wat wil de nieuwe Franse president Macron met klimaat en energietransitie?

Wat wil de nieuwe Franse president Macron met klimaat en energietransitie?

8 mei 2017Frankrijk start de week met de wetenschap dat Emmanuel Macron de komende vijf jaar hun president is. Hij won met 66 procent van de stemmen van zijn rivale Marine Le Pen. Knack zet zijn plannen voor het klimaatbeleid op een rij. 

Uit het bericht van Knack
‘(…) Zo belooft [Macron] onomwonden het Klimaatakkoord van Parijs tot een van de prioriteiten te maken in zijn buitenlands beleid. In een eerdere versie van zijn milieuprogramma stond zelfs dat Europa sancties moest opleggen aan landen die zich uit het klimaatakkoord van Parijs zouden terugtrekken, maar die eis is inmiddels geschrapt.
Wel pleit Macron nog steeds voor Europese handelssancties tegen landen die zich niet houden aan de milieuclausules in hun handelsakkoorden met de EU. Voor Frankrijk zelf zet Macron volop in op een gestage transitie naar hernieuwbare energie, met een verdubbeling van de hernieuwbare energie over vijf jaar. In diezelfde periode wil hij alle steenkoolcentrales in Frankrijk sluiten. (…)
[Macron] heeft geen hoge pet op van Trump. Eerder waarschuwde hij dat Trump een “grote fout” zou begaan als hij het klimaatbeleid van zijn voorganger Obama terugschroeft. (…)’

Als Le Pen was gekozen, had ze zich ingezet voor grootschalige isolatie van woningen en de ontwikkeling van hernieuwbare energie. Maar nieuwe windmolens wilde ze verbieden.

Bronnen
Knack, 5 mei 2017: Wat zeggen Macron en Le Pen over het klimaat?
Trouw, 7 mei 2017: Macron wint Franse presidentsverkiezingen, maar het echte werk begint nu

Foto: Macron op campagne (website van zijn partij En Marche)

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.