Foto: Marten van Dijl / Greenpeace

Wilmar start actieplan tegen “foute” palmolie

Wilmar International, wereldwijd de grootste handelaar in palmolie, heeft een gedetailleerd actieplan gepubliceerd om voor het einde van 2019 zijn leveranciers en concessies in kaart te brengen. Wilmar verbreekt vanaf januari 2019 de banden met leveranciers die regenwoud kappen of moeras- en veengebieden omvormen tot nieuwe plantages. Om dit in de gaten te houden gaat Wilmar satellietbeelden met een hoge resolutie gebruiken.

Greenpeace Nederland, dat onlangs in de haven van Rotterdam actie voerde tegen een schip met –dixit Greenpeace– ‘foute’ palmolie reageert tevreden. “Als marktleider Wilmar daad bij woord voegt, zet deze belofte een nieuwe standaard voor de productie van palmolie en is het voor palmolieleveranciers bijna onmogelijk om weg te komen met het vernietigen van het regenwoud,” zegt Andy Palmen, campagneleider bij Greenpeace. “We gaan Wilmar aan zijn woord houden,” voegt hij eraan toe.

Internationaal tekenden meer dan 1,3 miljoen mensen een petitie van Greenpeace om een einde te maken aan de kap van regenwoud voor palmolie. De actie in Rotterdam was een vervolg op gelijkaardige acties nabij Gibraltar en in Indonesië.

“Fout”

Wilmar veroordeelde eerder wel de “gevaarlijke publiciteitsstunts” van Greenpeace en keert zich ook tegen het gebruik van het adjectief “fout”. “Greenpeace vergeet dat geen enkel agri-product meer heeft betekend voor de vooruitgang en het milderen van ontbossing. Per hectare levert palmolie tien keer meer olie op dan soja,” luidt het. Wilmar juicht wel de maatregelen toe van Maleisië en Indonesië, de twee grootste producenten van palmolie, om de verdere expansie van palmplantages in het regenwoud te beperken.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.