Bron: Apere

Wind 72 uur lang belangrijkste elektriciteitsbron in België

72 uur lang, van 6 tot 9 december, hebben windturbines ingestaan voor 21% van het totale elektriciteitsverbruik in België. Dat is meer dan eender welke andere elektriciteitsbron en qua tijdsduur een nieuw record.

Op zaterdag 8 december dekten ze 26% van het verbruik en op 9 december –een zondag, gekenmerkt door een geringer verbruik– zelfs 30%. Alle Belgische windturbines op het vasteland en in de Noordzee samen hebben momenteel een vermogen van 3.191 megawatt (MW). Dat is meer dan de kerncentrale van Tihange, zelfs al zouden de drie reactoren daar alle drie operationeel zijn. Alle operationele kernreactoren van België zijn momenteel samen echter slechts goed voor 2.000 MW. Windturbines halen hun maximale vermogen alleen wanneer de windomstandigheden ideaal zijn. Zaterdag omstreeks 19.30 uur bereikte het een piek van meer dan 2.600 MW. Iets minder dan de helft van de opgewekte windenergie was afkomstig van de windturbines op zee.

Nederland iets winderiger

Apere, de Waalse promotie-organisatie voor hernieuwbare energie, meldt met vreugde dat de productiecapaciteit van de windturbines in de Belgische zone in de Noordzee tegen 2023 moet verdubbelen. Maar ze maakt geen vergelijk met andere landen. Zo dekte windenergie zaterdag in Nederland 27% van het elektriciteitsverbruik, in Portugal en het Verenigd Koninkrijk 28%, in Duitsland 71% en in Denemarken 95%.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.