‘Wind en zon worden structureel onderschat’

Shell: ‘Wind op zee straks even belangrijk als aardgas’

De kosten van wind kunnen in 2030 gehalveerd zijn en zon kan in 2050 in de helft van de globale energievraag voorzien, maar hun potentieel wordt structureel onderschat. Dat blijkt onder meer uit twee onderzoeken die wederom aantonen dat deze duurzame bronnen veel sneller veel meer opleveren dan analisten verwachten, schrijft VOX. 

Zon- en windenergie zijn goedkoper en grootschaliger geworden dan zelfs de meest optimistische verwachtingen voorspelden. Terwijl de modellen stug blijven inzetten op kernenergie en CO2-opslag, constateert David Roberts in VOXschakelt de echte wereld over op zon en wind.

Historische trends overtreffen verwachtingen IPCC, Greenpeace en IEA

Prognoses van het International Energy Agency (IEA), de German Advisory Council on Global Change en Greenpeace worden voortdurend ingehaald door de daadwerkelijk geïnstalleerde capaciteit aan zonnepanelen, toont een vergelijking in het wetenschappelijke tijdschrift Nature eind augustus. Als die trend doorzet, kan zonne-energie in 2050 in de helft van de wereldwijde energievraag voorzien. Dat terwijl een bepalend instituut als het Intergovermental Panel on Climate Change (IPCC) nog altijd uitgaat van slechts 5 tot 17 procent.

Hoewel zonne-energie al veel vaker heeft bewezen dat het veel sneller groeit dan verwacht, blijven veel analisten conservatieve voorspellingen maken, constateert Nature. De onderzoekers benoemen drie oorzaken:

  1. Beleidsteun – veel modellen houden geen rekening met lokale of nationale beleidsmaatregelen die de groei van zonne-energie stimuleren, terwijl zulke beleidssteun de groei en innovatie van de sector vaak dramatisch verhoogd.
  2. Onverwacht snelle leercurves: bij elke verdubbeling van de capaciteit aan zonnepanelen, zijn de kosten met 22,5 procent omlaag gegaan. Die prijsdaling gaat veel sneller dan met veel andere technologieën. Door de lagere kosten, versnelt ook het technologische leerproces.
  3. Toegenomen kosten van kernenergie en CO2-opslag: veel modellen zijn veel te positief over kernenergie en de opslag van C02 (CCS), hoewel deze technologieën herhaaldelijk hebben bewezen dat ze hun verwachtingen juist niet kunnen waarmaken. Hoe meer CO2-reductie de modellen toeschrijven aan dit soort methodes, hoe minder er overblijft voor zon.

Zon kan in 2025 al zes keer meer bieden dan verwacht

Wil zonne-energie haar potentieel waarmaken, dan moet de komende tijd een oplossing worden gevonden voor financiering -vooral in opkomende economieën-, en een manier worden gevonden om grote aandelen energie uit hernieuwbare bronnen aan te sluiten op het bestaande netwerk. Als je daarnaast actuele informatie in je model opneemt, zou je na 2022 al uit kunnen komen op een nagenoeg verticale curve. Die suggereert dat je in 2025 al 15.000 GW aan capaciteit uit zon kan hebben, waar bestaande modellen nog uitgaan van ongeveer 2.500 GW.

(tekst loopt door onder de video)

Ook voor windenergie was er deze maand goed nieuws, schrijft VOX. Sinds 2009 zijn de kosten van windenergie al met 65 procent gedaald, en nu voorspellen Atmosphere to Electrons-onderzoekers van het Amerikaanse National Renewable Energy Laboratory (NREL) dat ze in 2030 nog een keer gehalveerd kunnen zijn. Dat kan als de capaciteit beter wordt voorspeld, er nieuwe technologieën worden ingezet om de installatie en de turbine beter te controleren, en de windenergie slimmer op het net wordt aangesloten.

Om dat te testen, bouwden ze een simulatie van het soort windenergie-installatie dat we in 2030 zouden kunnen hebben, en stelden ze die bloot aan gemiddelde hoeveelheden wind. Zonder subsidie kwamen ze uit op een gemiddelde van 23 dollarcent per kWh – ongeveer de helft van de huidige windprijs. Dat zou het in heel Amerika concurrerend maken met natuurlijk gas.

Bronnen:

Foto: Vestas

Auteur: Klaartje Jaspers

2 reacties op “‘Wind en zon worden structureel onderschat’”

Duurzame Brabanders|02.09.17|09:24

beste flux redactie,
Dit soort artikelen kun je beter onvertaald doorgeven.
Jullie google kwaliteit vertaling geeft zoveel valse bijklanken, dat het afleidt, en de lezer op het verkeerde been zet.

En hoe kun je nu een prijs van 23 cent per kWh voor windenergie opschrijven?
Zitter er alleen nog robots op jullie redactie?

Wind kost ca 4 cent per kWh, de rest is subsidie voor banken en investeerders.
Hebben jullie die duitse consumenten veiling voor windparken gemist?

toekomst2050|18.09.17|11:39

Volgens futuroloog Wim de Ridder gaan we in rap tempo toe naar een situatie waarin de kostprijs van energie nihil is. Hij stelt zelfs dat in 2025 energie gratis kan zijn, vanwege exponentiële ontwikkelingen.

Zie ook:
https://www.youtube.com/watch?v=rvbiRZF-dx0
http://toekomst2050.nl/2017/09/02/gaan-we-toe-naar-maatschappij-waarin-alles-steeds-goedkoper-wordt/

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.