foto: Wase Wind

Wind gaat extra geld in Belgische schatkist blazen

Vanaf dit jaar geniet de Belgische fiscus mee van de winsten behaalde door de coöperaties voor duurzame energie. Sommige coöperanten zullen ook wat extra dividend incasseren, anderen zullen moeten inleveren.

Dat heeft te maken met de veranderingen in de belastingwetgeving. Tot einde 2017 waren dividenden van coöperatieve aandelen vrijgesteld van belastingen tot maximaal 190 euro per jaar en per belastingplichtige. Wanneer het brutobedrag bij een coöperatieve hoger lag, moest deze zelf 30% roerende voorheffing inhouden op het hogere bedrag en dit doorstorten aan de fiscus.

Coöperanten die dividenden ontvingen uit meerdere coöperatieven en daarmee boven de 190 euro uitkwam, moesten het bedrag boven de 190 euro het volgende jaar aangeven in hun belastingaangifte.

Vanaf de dividenden die dit jaar worden uitbetaald geldt een omgekeerde aanpak. De coöperaties moeten vanaf de eerste eurocent roerende voorheffing inhouden en op de rekening van de fiscus storten. Coöperanten die een deel van of heel de roerende voorheffing willen recupereren zullen dit moeten aangeven. Een eventuele vergetelheid werkt dus niet meer in hun voordeel, maar in hun nadeel.

Nieuw en algemeen plafond

Ook het plafond van 190 euro verdwijnt. In plaats daarvan komt er een algemene vrijstelling op alle dividenden uit aandelen van maximaal 627 euro. Ook dit verloopt via de belastingaangifte van het volgende jaar, zodat de ingehouden roerende voorheffing ruwweg anderhalf jaar in de schatkist blijft zitten.

Concreet betekent dit dat wie uitsluitend coöperatieve aandelen bezit en daarvoor maximaal 190 euro aan dividend incasseert niets verliest of wint, maar wel anderhalf jaar extra moet wachten op 30% van dit bedrag. Wie uitsluitend coöperatieve aandelen bezit, maar jaarlijks tussen 190 en 627 euro aan bruto dividend incasseert, doet een goede zaak. Wie grotere pakketten aandelen bezit die dividenden uitreiken –coöperatieve en andere– ziet het vroegere voordeel van coöperatieve ten opzichte van andere aandelen wegvallen.

Rendement blijft mooi

De belangrijkste coöperatie in België is Cera, gegroeid uit de Raiffeisenkassen en nu referentieaandeelhouder van de bank KBC, goed voor meer dan 400.000 coöperanten. De laatste jaren herwon de coöperatieve bedrijfsvorm aan populariteit in de sector hernieuwbare energie, vooral in windenergie, maar ook in zonne-energie en waterkracht.

De wetswijzing maakt investeren in energie-coöperaties niet plots een tweede of derde keus. De grootste ervan, Ecopower (ruim 50.000 aandeelhouders), keerde vorig jaar een dividend van 4% uit. Het regionale Wase Wind keerde zelfs 5,5% uit streeft ernaar om dit jaar –het boekjaar eindigt pas op 31 maart– weer te doen. Zelfs met 30% belasting eraf blijven dit uitzonderlijke cijfers.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.