(foto: Klaas De Buysser)

Winderige en nucleaire bouwprojecten voor Cordeel in Nederland en Vlaanderen

SCK-CEN Dormitories The Boeretang Kingdom

Het Nederlandse filiaal van het Vlaamse bouwbedrijf Cordeel gaat in opdracht van het Deense Ørsted de onderhoudsbasis voor de offshore windparken Borssele 1 en 2 bouwen. De onderhoudsbasis komt in Vlissingen-Buitenhaven. Hier worden ook de bouw en het onderhoud van het windpark gecoördineerd. De werken gaan in het vierde kwartaal van 2018 van start.

“Met Cordeel hebben we een ervaren partij kunnen contracteren,” zegt Klaasjaap Buijs, construction manager voor Borssele 1en 2. “Extra mooi is dat het bouwbedrijf al ruim dertig jaar een vestiging in Vlissingen heeft.”

Cordeel (Group) is een internationale groep van bouw- en installatiebedrijven, opgericht in 1934, met tegenwoordig een geconsolideerde omzet van ruim 650 miljoen. Er werken meer dan 1.800 personen. Cordeel werkt in Nederland in totaal met circa 150 mensen en realiseert een omzet in Nederland van 125 miljoen euro. Cordeel is een van het nauwelijks een handvol resterende Vlaamse bouwbedrijven dat nog altijd een puur familiebedrijf is.

Europawijk

In Vlaanderen gaat de groep een heel ander type opdracht in de energie-sfeer uitvoeren. In opdracht van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) en de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (Vito) zal Cordeel in Mol de Residentiewijk uit de jaren vijftig renoveren.

Het bouwbedrijf uit Temse kreeg deze opdracht gegund via een openbare procedure. Cordeel zal de renovatie in verschillende fases aanpakken voor een totaal budget van 50 miljoen euro. De eerste uitvoeringsfase start begin 2019. Na de renovatie worden de woningen gefaseerd opnieuw te huur of te koop aangeboden.

In totaal krijgen 323 wooneenheden een grondige opfrisbeurt. Het gaat om de zogenaamde dormitories of studentenkamers, studio’s, appartementen, rijwoningen en villa’s. “Voor deze residentiewijk zullen wij bovendien een nieuw warmtenet aanleggen en zullen wij ook instaan voor het onderhoud gedurende 25 jaar,” aldus Paul Ivens, bestuurder bij Cordeel.

De Residentiewijk werd einde jaren vijftig in de toen toonaangevende modernistische stijl opgetrokken om er de medewerkers van het SCK te huisvesten. Bij de splitsing tussen het SCK en Vito werden de huizen onderling verdeeld en bleef het onderhoud ervan in eigen beheer plaatsvinden. Na meer dan zestig jaar dringt een grondige renovatie van de hele wijk zich op. “We hebben beslist om hiervoor een beroep te doen op een externe partner met een duidelijke opdracht: een uniek woonproject uitbouwen met respect voor de bestaande architectuur en de groene omgeving,” zegt Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK.

Modernistische architectuur

Modernistische architectuur fungeerde in de jaren vijftig als expressie van de ontwikkeling in wetenschap en techniek en van het nieuwe levensgevoel van na de oorlog. De eenheid in de gebruikte materialen en de eenvoudige verhoudingen van de ruimtes en volumes van de gebouwen van het SCK brachten eenheid en soberheid. Architectuurtijdschriften bespraken herhaaldelijk de bouwstijl van het Centrum. Ook de gebouwen van Eurochemic, Euratom in Geel en de Europese School waren van zijn hand.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.