Windmolens slopen en verkopen is lucratieve handel

Windmolens slopen en verkopen is lucratieve handel

31 augustus 2016Er is vanuit Nederland een levendige handel in tweedehands windmolens. Oude maar nog goede windmolens worden gesloopt en verkocht omdat de subsidieperiode is verstreken en het lucratiever is nieuwe en grotere molens met een nieuwe subsidie neer te zetten.

Er gaan in Nederland in de komende jaren honderden molens tegen de vlakte omdat de subsidietermijn (doorgaans toen tot vijftien jaar) verstreken is. De oude molens zijn aantrekkelijke handelswaar. In Nederland is nu zelfs een webshop in tweedehands molens en onderdelen van start gegaan: Spares in Motion.

Trouw schreef er gisteren over
‘(…) Windmolens die technisch nog prima in orde zijn, worden in Nederland steeds vaker afgebroken. Honderden turbines worden tweedehands aan het buitenland verkocht. De handel is lucratief. (…) Neergehaalde molens zijn voor handelaren interessante verkoopwaar. [Inmiddels is] een heuse webshop voor windturbines en onderdelen geopend. Met één muisklik kan een koper vanuit het buitenland een bestelling plaatsen, aldus initiatiefnemer Spares in Motion. “Je bestelt net zo makkelijk een tweedehands windmolenpakket als een nieuwe spijkerbroek”, zegt directeur Marc Huyzer van het internetplatform.
Voor energiebedrijven is het vaak aantrekkelijk om nieuwe windmolens te plaatsen op een plaats waar al oudere molens staan. Verzet in de omgeving is daar vaak kleiner. Verder is het papierwerk al deels op orde: dat scheelt tijd. Ook sturen verscheidene Nederlandse provincies erop aan dat voor de plaatsing van één grote nieuwe turbine enkele bestaande kleintjes verdwijnen. (…)’

Uit een bericht van de NOS
‘(…) De windmolens gaan grofweg voor de helft van de prijs weg, maar zijn dan nog altijd enkele tonnen waard. De kleinere windmolens die in Nederland maar ook in Duitsland en Denemarken worden neergehaald, gaan naar Italië en Ierland. Deze landen hebben een zwakker stroomnet waar de kleinere molens beter bij passen. De goedkopere exemplaren gaan vooral naar Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen. (…)’

Spares in Motion
Het nieuwe bedrijf functioneert als een bemiddelaar tussen verkoper en koper, maar houdt ook een onderdelenmagazijn aan. Verder koppelt hij afnemers aan leveranciers van allerlei dienst (sloop, bouw, onderhoud, etc.)

Kanttekeningen

Uit een achtergrondverhaal van Trouw
‘(…) Volgens hoogleraar beleidsinnovatie John Grin van de Universiteit van Amsterdam, deskundige op het terrein van duurzaamheidsvraagstukken, geeft het te denken dat niet de technische staat maar de ontvangen subsidie bepaalt hoe lang een windturbine blijft staan. Maar nu vroegtijdige sanering eenmaal plaatsvindt en toeneemt, is doorverkoop aan het buitenland volgens hem de beste optie. “Ik ben al helemaal niet van het weggooien, dus zo beroerd is het waarschijnlijk niet dat er nu een tweedehands markt voor windmolens is ontstaan.” (…)
Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren van GroenLinks heeft geen bezwaar tegen de doorverkoop. Zij zou het liefste willen dat alle windturbines -‘mits inpasbaar’- blijven staan. Aanvullend kunnen er in dat ideaalplaatje grote molens bijkomen. Maar dat er in plaats daarvan wordt gekozen voor sanering en opschaling vindt ze best begrijpelijk. (…)’

 

Bronnen
Trouw, 30 augustus 2016: Windmolens afgebroken en verkocht (via Blendle)
Trouw, 30 augustus 2016: Afgedankte Hollandse turbine gaat op reis  (via Blendle)
NOS, 30 augustus 2016: Handel in tweedehands windmolens lucratief
Website Spares in Motion
Foto’s: Spares in Motion

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.