Windpark Gemini wordt maandag officieel geopend, eerder van verwacht

Windpark Gemini maandag officieel geopend, eerder van verwacht

3 mei 2017Windpark Gemini, met 150 turbines op twee locaties boven Ameland en Schiermonnikoog, gaat aanstaande maandag officieel open. Eerder dan gepland en onder het budget, aldus mede-eigenaar Northland Power. Het windpark levert energie aan 785.000 huishoudens en zou de CO2-uitstoot verminderen met 1,25 miljoen ton.

De verwachting was dat het offshore windpark – eigendom van Northland Power (60%), Siemens (20%), Van Oord (10%) en NV HVC (10%) – in juli van dit jaar werd opgeleverd. Dat werd eerder en ook nog eens onder het budget, aldus Northland-baas John Brace in OffshoreWind.biz..

Uit een bericht van OffshoreWind.biz
‘(…) ”The successful completion of our first offshore wind farm — ahead of schedule and under budget — combined with the loan restructuring, reflects Northland’s proficiency in delivering high-quality sustainable energy infrastructure that provides attractive shareholder returns.” (…)’

Het Zeeuwse energiebedrijf Delta neemt het grootste deel van de stroom af en wordt daarmee ‘in één klap de grootste windenergieleverancier van Nederland’, aldus de website van Windpark Gemini. Een klein deel wordt afgenomen door mede-aandeelhouder van Gemini, HVC.

 

Uit een bericht van Windpark Gemini
‘(…) Algemene feiten

 • Zodra Gemini operationeel is, is het een van de grootste offshore windparken ter wereld, zowel in omvang als productie.
 • Gemini staat in het Nederlandse deel van de Noordzee op 85 kilometer uit de kust ten noorden van Nederland en is niet zichtbaar vanaf de kustlijn. Op deze locatie worden de hoogste en meest constante windsnelheden bereikt in de Noordzee. (…)
 • Vier bedrijven hebben hun krachten gebundeld om Gemini mogelijk te maken: Northland Power (belang van 60%), Siemens (20%), Van Oord (10%) en HVC (10%).
 • Het project zal waarschijnlijk meer dan 500 banen opleveren en nog eens 75 tot 100 operationele banen in de komende jaren.

Duurzame energie

 • Met een totale capaciteit van 600 MW zal Gemini ongeveer 2,6 TWh aan duurzame elektriciteit produceren. Dit is voldoende voor ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland.
 • Gemini kan meer dan 785.000 huishoudens in Nederland voorzien van duurzame elektriciteit.
 • Gemini zal de CO₂-uitstoot verminderen met 1,25 miljoen ton per jaar.

Financiering

 • Met EUR 2,8 miljard is Gemini het grootste offshore windpark dat ooit op projectbasis is gefinancierd.
 • De Financial Close vond plaats in mei 2014; slechts zes maanden na de start van het project.
 • Gemini wordt gebouwd op basis van een contract met twee partijen: Van Oord is verantwoordelijk voor de bouw en Siemens levert de turbines. Siemens Energy Service zorgt gedurende een periode van 15 jaar voor service en onderhoud.
 • Verder werd ongeveer 70% van de benodigde financiering, met een waarde van EUR 2 miljard, verstrekt op basis van projectfinanciering (‘non-recourse’) met eersterangsdekking en als termijnlening door twaalf internationale commerciële kredietverstrekkers en drie exportkredietverzekeraars. (…)’

Bronnen
Website Windpark Gemini
OffshoreWind.biz, 28 april 2017: Gemini Delivers Early
Persuitnodiging opening Windpark Gemini (geen url)

Foto: Windpark Gemini

Auteur: Redactie

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.