foto: René Van der Kloet

Windpark Rentel voltooid, Noordzee kleurt een beetje Waals

Offshore windpark Rentel.

De installatie van windpark Rentel in de Belgische economische belangenzone in de Noordzee is voltooid. Het telt 42 Siemens-turbines, samen goed voor een vermogen van 309 megawatt. Dat is goed om het gemiddelde stroomverbruik van 300.000 huishoudens in te vullen.

In mei 2018 was de Sea Installer, een jack-up –een schip met intrekbare poten of een varend platform– van Deme, op 40 km uit de kust gestart met de plaatsing van de windturbines. Het is daarmee bijna de hele zomer bezig geweest. “Alles is volgens plan verlopen,” zegt Nathalie Oosterlinck, ceo van Rentel:. “De windenergie die Rentel produceert, draagt bij tot het behalen van de Belgische klimaatdoelstellingen voor 2020 en de energiebevoorrading in de toekomst.”

Rentel NV maakt deel uit van het Otary-partnerschap, dat een achttal Belgische specialisten in hernieuwbare energie op gelijke basis verenigt. Het gaat om de investerings- en ontwikkelingsbedrijven Green Offshore en Power@Sea, specialist in bagger- en maritieme werken Deme, de groene energiespelers Aspiravi en Elicio, de de Waalse milieuholding SRIW Environment, en de Vlaamse en Waalse energie- en nutsbedrijven Z-Kracht/Nuhma en Socofe ook aandeelhouders van het bedrijf.

Bovenop de Rentel-concessie heeft Otary ook het grootste deel in handen van Seamade NV, een project vennootschap die de ontwikkeling, financiering en bouw van de offshore windparken in de Mermaid (235 MW) en Seastar (252 MW) concessie voor haar rekening neemt.

In die ingewikkelde structuur zijn wel enkele brede krijtlijnen waar te nemen. Zo maken Deme, Green Offshore en Power@Sea alle drie deel uit van de beursgenoteerde Antwerpse groep Ackermans & van Haaren. De acht overige aandeelhouders worden allemaal gecontroleerd door Belgische overheden. Met Socofe, SRIW Environment en Elicio is ook Wallonië goed vertegenwoordigd in het Belgische offshore windgebeuren. Dat is een strategische keuze.

De Belgische kust ligt volledig op Vlaams grondgebied. Maar bij de omvorming van België tot een federale staat bleef de Noordzee een federale bevoegdheid. Vlaanderen is vragende partij voor een verdere overdracht van nu federale bevoegdheden naar de deelstaten. Wallonië zit hier niet op te wachten. Zonder Waalse belangen in de Noordzee zouden de Vlamingen bij volgende overhandelingen wel eens de Noordzee kunnen claimen. De aanwezigheid van Socofe, SRIW Environment en Elicio in Otary versterkt dan de Waalse posities. Ze doet dit ook in besprekingen over de verdeling van de tegenover Europa aangegane engagementen om de CO2-uitstoot te verminderen tussen de federale staat en de drie gewesten.

Auteur: Koen Mortelmans

Koen Mortelmans is freelance redacteur voor FluxEnergie en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.